Kuglof kao poslastica kroz vekove

Zanimljivosti o ovom ukusnom kolaču

Da li ste znali da je sve do pred kraj XIX veka srednjem staležu bilo skoro nemoguće da ispeče hleb ili kolač u svojoj kući, o siromašnim porodicama da i ne govorimo? Sve usluge pečenja obavljale su se u gradskim ili seoskim pekarama. Domaćica bi umesila testo u svojoj kući, nosila ga u pekaru, a pekari bi u ranim jutarnjim satima pekli hlebove i kolače. Zbog toga su pekari spadali u veoma bogate članove svoje zajednice i uživali su veliko poštovanje kako stanovnoštva, tako i vlastele. Samo izuzetno imućna aristokratija i privilegovana manjina mogla je sebi da priušti ognjište sa pećnicom. Naravno, oni su imali i svoje pekare. Modla za kuglof takodje je predstavljala luksuz i bila je stvar prestiža. Srećom, danas su pećnice i modle svima dostupne, te možemo do milje volje da uživamo u kuglofu.

Francuzi su jedan od naroda koji tvrdi da je kuglof njihov izum. Danas je nadaleko čuven "Alzaski kuglof" koji se u Strazburu i okolnim mestima sprema na tradicionalan način sa kvascem, mlekom i suvim groždjem. Koje je veličine taj kuglof pretpostavićete i sami kada vam kažem da se on sprema od 1 kilograma brašna, pola litre mleka i pola kilograma suvog groždja. Možete li da zamislite samo tu modlu!?  Još jedna zanimljivost, kuglofi se, najčešće, peku u keramičkim modlama.  Alzašani, verovali ili ne, pakuju svoje kuglofe u masnu hartiju i prodaju ih sa polica u pekarama, na isti način na koji mi pakujemo i prodajemo hleb. Veoma su traženi!
 
Kuglof istorija 
 
Kuglof je jedinstven kolač ne samo zbog svog oblika već i zbog toga što njega možete konzumirati u svako doba dana i uz bilo koje piće. Kuglof sam po sebi može biti doručak uz mleko, kafu ili čaj. Možete ga na isti način servirati za užinu ili večeru uz čašu vina ili čak čašicu nekog žestokog pića ili likera. Naravno, nesmemo zaboraviti, kuglof je odličan dezert posle ručka ili večere. Po nekom nepisanom pravilu čokoladni kuglof se služi uz crno vino ili kafu, dok se žuti kuglof služi uz belo vino ili čaj. Mleko se može piti uz svaki kuglof.

U svaki kuglof, pa čak i u onaj koji se pravi sa mlekom, možemo staviti malo alkohola. To može biti rum, liker, vino ili neka dobra voćna rakija (najbolje kajsijevača). Tako će se znatno popraviti ukus i aroma. Verovatno su zbog toga najbolji i najtraženiji vinski kuglofi, posebno onaj sa karlovačkim bermetom.
 
Kuglof art
 
Postoji nekoliko legendi koje se vezuju uz ovaj jedinstveni kolač. Evo jedne od njih:
Francuzi su za kuglof saznali tek kada se Marija Antoaneta, kći carice Marije Trezije, udala za prestolonaslednika Francuske, budućeg zlosrećnog Luja XVI. Ona je u miraz donela i modle za kuglof.  Naravno, ovo je samo mit.

Nedavno je u okolini Beča pronadjena keramička modla iz rimskog perioda. Potpuno je istovetna kao današnje modle. Ima dimnjak i šare. Naravno da je ovo senzacionalno otkriće dalo povoda Italijama da kuglof odmah proglase svojim izumom.

Matei Corvin
Jedan od najstarijih prikaza kuglofa potiče iz XV veka. Poslednji madjarski kralj, Matijaš Korvin prikazan je na slici za trpezom na kojoj se, na centralnom mestu, nalazi kuglof.

U Slovačkoj i Češkoj kuglof zovu Bábovka.
Pored Nemaca, Francuza, Italijana i Austrijanaca, Poljaci, Česi i Slovaci takodje tvrde da je kuglof njihov tradicionalni kolač.

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. eko
    01/19,2010 | 23:45

    Najbolji su zečevi u avanu. :)

  2. 01/19,2010 | 23:48

    Zar nisu simpaticni. namerno sam ih tu ostavila. Svako dobro.

  3. 01/19,2010 | 23:57

    Koliko stvari nas okružuje da o njima nemamo pojma. A sve ima svoju istoriju i čak se za nju otimaju. Zanimljiva istorija.
    pozdrav

  4. 01/20,2010 | 00:09

    Hvala, Mandrace, u pravu si sve ima svoju istoriju, samo malo treba ceprkati i svasta iskrsne. Pozdrav, svako dobro

  5. 01/20,2010 | 01:04

    ajoooj
    ubila bih sad za jedan cokoladno alkoholni kuglof... :)))
    moram da nabavim modlu, i krecem u akciju !!! :) (btw, gde mogu kupiti dobru modlu?)
    divan ti je blog!!!!
    pozdrav veliki

  6. 01/20,2010 | 01:06

    zasto se moj koment ne vidi :( ?

  7. 01/20,2010 | 01:15

    Hvala na ovako lepom podučavanju, ja o tome nemam pojma :)
    Što bi reko Djole "ti Miro baš voleš kuglof?"

  8. 01/20,2010 | 11:57

    Nastasja, puno ti hvala, divna si. Dobru modlu nije tesko naci, ima ih u svim vecim trznim centrima, a mogu se naci i na pijaci. Dobre su "Kaiser", "Dr Oetker" i "Zenker", isto tako dobrih modli ima i u prodavnicama naseg "Metalca" iz Gornjeg Milanovca. Pozdrav, svako dobro.

  9. 01/20,2010 | 11:58

    Moji komentari se prethodno odobravaju, zato se nemogu odmah videti. Pozdrav svima, Svako dobro.

  10. 01/20,2010 | 12:01

    Poluuspavanko, hvala tebi. Naravno da volim kuglof, nadam se da ces ga i ti zavoleti. Nije ga tesko praviti. O pravljenju kuglofa i modlama za njih mozes naci postove na ovom blogu i videces da nije strasno.

  11. 01/20,2010 | 12:25

    Taman sam ispratila goste, sada ovaj led ne smem da mrdam iz kuce.
    A vec sam pocela da sanjam kuglofe:))))))

  12. 01/20,2010 | 12:33

    Nemoj da sanjas, kupi modlu pa da mesimo. Ako je led, nigde nemrdaj, pobogu. Ovde nema leda, ali je hladno i ruzno. Kad ce prolece? Ljubim te, Svako dobro.

  13. 01/20,2010 | 13:08

    Miro, ovde je bas zaledilo, a ja i led se nikako ne razumemo.
    Ne smem da mrdam dok se led ne povuce.
    Pozdrav!

  14. 01/20,2010 | 13:16

    Casper nemrdaj, nego ispeci one tvoje palacinke, prostudiraj moje recepte, pa da se uz palacinke dogovorimo koji ces kuglof mesiti. Poljubac.

  15. 01/20,2010 | 14:42

    Miro, dogovoreno.
    Dolazi 'vamo:))))

  16. 01/20,2010 | 14:58

    Casper, Eh da mogu krila svoja laka
    Dici tamo nebu pod oblaka,
    Poleteti i sleteti tamo
    Gde, znam, ceka tvoja ljubav jaka.
    Leteo bih, stao nikad ne bi,
    Eh, sto mis`o ne dovede tebi,
    Moju ljubav sto stene razara.

  17. 01/20,2010 | 15:24

    Ilustrovana istorija kuglofa baš mi je po meri...nastavi :)

  18. 01/20,2010 | 15:29

    Sanjarenja56, hvala sto si posetila moj blog. Naravno, naci cu jos nesto interesantno, ima mnogo toga o kuglofu sto je vredno truda. Pozdrav, svako dobro

  19. 01/20,2010 | 15:38

    ...od kuglofa na usta voda teče,
    hoćeš voćni ili od čokolade,
    u nozdrvama miris dok se peče,
    hvala ti na svemu što nam dade..

    Divan post i blog..
    Pozz

  20. 01/20,2010 | 15:43

    Malaino, odusevljena sam!!! Hvala ti i dobro dosla na moj blog. Mogu li ove stihove da objavim na pocetku nekog od mojih buducih postova? Pozdrav i svako dobro.

  21. 01/20,2010 | 15:59

    Naravno...
    malo nabrzinu, žurih da svima odgovorim...
    I tebi sve najbolje...

  22. 01/20,2010 | 16:01

    Malaino pesma moga bi stvarno da bude moto tvog bloga, baš mi se dopada! Ma, ona je jedna od naših najboljih pesnikinja!
    P.S. A što će ti provera komentara? Ne utiče bitno na to da izbegneš glupe upade (čega je bilo), a usporava diskusiju. No, kako god voliš :)

  23. 01/20,2010 | 16:10

    Malaino, puno hvala, svako dobro

  24. 01/20,2010 | 16:14

    Sanjarenje56, za sve si u pravu. Casper i AnaM takodje kazu da bi trebalo da bude i malo stihova na mom blogu, to osvezava. Sto se komentara tice, moj webmaster je moj (mladji) brat i on diktira neke uslove, a veoma je rigorozan. Puno pozdrava, svako dobro, ljubim vas.

  25. 01/20,2010 | 18:25

    njam njam...
    istorija mi je slaba tačka,
    ali i sve što je slatko:))
    Kaži bati da ne bude tako strog i neka te pusti da lepršaš... hm...mladji brat... znam kako to izgleda... divno:)))

  26. 01/20,2010 | 18:34

    Баш ми се пријео. Волим куглоф, али нисам неки љубитељ грожђице. Јер она мора увек да буде присутна?***

  27. 01/20,2010 | 18:52

    E ovo je komentar!
    Bravo draga moja!
    Mesicemo mi i palacinke i kuglofe zajedno samo da prodje ova zima:)

  28. 01/20,2010 | 19:51

    Draga AnaM, sve ti je jasno! A ruku na srce, on kao da je rodjen sa kompjuterom, a ja se samo nesto patim

  29. 01/20,2010 | 19:53

    Draga pricalice, ja licno ne pravim nijedan sa grozdjicama izuzev po potrebi. Sutra ojavljujem recept bez grozdjica, a bice uh jos. Svako dobro, pozdrav.

  30. 01/20,2010 | 19:54

    Casper, hocemo, nego sta!!!

  31. 01/20,2010 | 21:02

    Ja bas volim grozdjice:)))

  32. 01/20,2010 | 22:29

    Casper, bice uskoro za tebe recept za kuglof sa suvim grozdjem, samo da napravim fotografiju. Pozdrav.

  33. 01/21,2010 | 02:23

    Захваљујем! И поздрављам Каспер; нас две бисмо се лепо слагале за столом, хе, хе.***

  34. 01/21,2010 | 16:27

    Prihvatam objašnjenje, miro kuglof. A što se čokolade tiče, pomenute na drugom postu: znaš li naučno objašnjenje razlog zašto žene vole čokoladu?

  35. 01/22,2010 | 11:12

    Sanjarenja56, otkri mi tajnu, molim te.

  36. Iva
    01/23,2010 | 15:23

    ja sam probala becki kuglof i jako mi se svidja i taj i visnja i jafa,....MENI SE SVI SVIDJAJU :)

  37. 01/23,2010 | 15:26

    probala sam oko 6 vrsta VASIH KUGLOFA I STVARNO JE SVAKI POSEBAN ZA SEBE ,I ZAO MI JE STO NISAM ZNALA NI STA JE KUGLOF DO PRE NI GODINU DANA ,al sad znam i njam njam,jel moze da se naruci 1 kuglof ? :)

  38. 01/23,2010 | 15:29

    Hvala ti Iva, draga moja dodji i na vinski kuglof sa bermetom, dopasce ti se. Poljubac.

  39. 01/23,2010 | 15:30

    Tamara, mila moja, naravno, cujemo se. Puno ti hvala i svako dobro.

  40. 01/23,2010 | 15:30

    svaka cast svi su prelepi

  41. 01/23,2010 | 15:32

    Dragice, puno hvala, svako dobro.

  42. 01/23,2010 | 17:41

    Volim tvoje kuglofe i nadam se da ces mi za 18-ti napraviti jedan kao sto si i mom bratu...Posto su se svi odusevili...Poljubac

  43. 01/23,2010 | 17:43

    Svaka cast za sve kuglofe koje si dosad napravila...Samo nastavi tako...Veliki pozdrav

  44. 01/23,2010 | 18:39

    Aranka, Marina puno hvala. Marina samo reci koji, znam kad ti je rodjendan.

  45. 01/24,2010 | 17:52

    kuglofi su odlicni!!!svaka cast za trud!!!

  46. 01/24,2010 | 20:08

    lepa priča. slatka kao i kolač.
    Prijatno!

  47. 01/26,2010 | 13:35

    dajte jos neki recept

  48. 02/24,2010 | 20:48

    Izuzetno interesantna istorija, hvala vam za ovako divan prikaz

  49. 03/01,2010 | 14:46

    Tijana, hvala tebi, svako dobro.

  50. 06/01,2012 | 10:11

    Gde se može nabaviti avan(stupa, mužar)?
    Hvala

  51. 06/05,2012 | 09:00

    Miki, dobrodošli na ovaj blog. Avan potražite na nekoj buvljoj pijaci. Teško ćete ih naći u redovnoj prodaji. Probajte i na limundu. Srdačan pozdrav.

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.