Kuglof sa limunom 'Raisa Gorbačov'
Gugelhupf für Raissa
Frau Ilona Gec poslužila je 14. juna 1989. godine
u Štutgartu tadašnju prvu damu Sovjetskog Saveza, Raisu Gorbačov kuglofom. Prva dama je pratila svog supruga na službenoj i zvaničnoj poseti Nemačkoj i prisustvovala je svečanom ručku na kom je bio poslužen ovaj kuglof. Raisa se toliko oduševila da je poželela da lično upozna Frau Ilonu i iskaže joj svoje divljenje. Njoj u čast kuglof je dobio ime Raisa. Časopis 'TWS-Kundenmagazin' je na insitiranje mnogobrojnih čitateljki, objavio ovaj recept na svojim stranicama. Kuglof je postao veoma popularan u Nemačkoj. Ovaj recept do mene je dospeo zahvaljujući gospodji Ljubici, koja živi u okolini Štutgarta i ja joj se ovim putem zahvaljujem od sveg srca.
- 300 g. putera ili margarina
- 200 g. šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 5 jaja
- 1 ampula arome limuna
- ½ naribane korice limuna
- 500 g. brašna
- 1 prašak za pecivo
- 6 supenih kašika mleka
Puter penušavo izmutiti dodajući šećer sa vanil šećerom malo po malo. Dodavati jaja jedno po jedno, muteći svako oko dva minuta. Sve mutiti najmanjom brzinom. Polako dodati limun, aromu, koricu, 2/3 brašna i mleko. Brašno i mleko naizmenično dodavati. Na kraju umešati ostatak brašna sa praškom za pecivo. Modlu premazati rastopljenom masnoćom i dobro posuti prezlom (hlebnim mrvicama) pa izručiti smesu. Pećnicu zagrejati na 175°C i staviti kuglof da se peče.
Peći oko 50-60 minuta. Gotov kuglof ostaviti u modli oko 10 minuta, prevrnuti na tanjir i hladan dobro posuti šećerom u prahu.


Ako je Rusko mora da valja ??'..Pozdrav!
Jovane s.s. Rusko-Nemacka koalicija, mora biti dobar.:D Pozdravljam te.
primamljivo izgleda, mora da mu je ukus osvežavajući, a nije ni komplikovan za pravljenje.
stavljam ga u niz onih koje moram napraviti
Prijatno!
Hoće li ga biti na sajmu, za poneti?
Domacice, hvala. Pa kad se Raisi dopao... Svako dobro.
Sanjarenje, na zalost, ovaj nece. Bice 6 razlicitih vrsta. Nadam se da je dovoljno. Veliki pozdrav.
Mmmm, obožavam miris limuna, mora da je super...
Poluuspavanka, kao sto rekoh domacici, kada se Raisi dopao... I ja obozavam aromu limuna, osvezava. Svako dobro.
А уз који би чај то најбоље ишло? Баш ме сад занима.***
Pricalice, draga, pa uz caj sa limunom! A moze i ruski caj, sa malo limuna. svako dobro, draga.
Isprobano, i diiivnoo je! Sledila sam bukvalno uputstva i sve je ispalo savrseno. Jedino se ne oseca bas posebno limun (stavila sam jednu ampulu Dr.Oetker i koricu), ali mi to ne smeta, jer je mmmm...Svidja mi se efekat suskanjaka kad se zagrize:)