Kuglof sa limunom 'Raisa Gorbačov'

Gugelhupf für Raissa


Frau Ilona Gec poslužila je 14. juna 1989. godine
u Štutgartu tadašnju prvu damu Sovjetskog Saveza, Raisu Gorbačov kuglofom. Prva dama je pratila svog supruga na službenoj i zvaničnoj poseti Nemačkoj i prisustvovala je svečanom ručku na kom je bio poslužen ovaj kuglof. Raisa se toliko oduševila da je poželela da lično upozna Frau Ilonu i iskaže joj svoje divljenje. Njoj u čast kuglof je dobio ime Raisa. Časopis 'TWS-Kundenmagazin' je na insitiranje mnogobrojnih čitateljki, objavio ovaj recept na svojim stranicama. Kuglof je postao veoma popularan u Nemačkoj. Ovaj recept do mene je dospeo zahvaljujući gospodji Ljubici, koja živi u okolini Štutgarta i ja joj se ovim putem zahvaljujem od sveg srca.

linija

 Potrebni sastojci:
  • 300 g. putera ili margarina

  • 200 g. šećera

  • 1 paketić vanilin šećera

  • 5 jaja

  • 1 ampula arome limuna

  • ½ naribane korice limuna

  • 500 g. brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 6 supenih kašika mleka

linija

 Način pripreme:

Puter penušavo izmutiti dodajući šećer sa vanil šećerom malo po malo. Dodavati jaja jedno po jedno, muteći svako oko dva minuta. Sve mutiti najmanjom brzinom. Polako dodati limun, aromu, koricu, 2/3 brašna i mleko. Brašno i mleko naizmenično dodavati. Na kraju umešati ostatak brašna sa praškom za pecivo. Modlu premazati rastopljenom masnoćom i dobro posuti prezlom (hlebnim mrvicama) pa izručiti smesu. Pećnicu zagrejati na 175°C i staviti kuglof da se peče.
Peći oko 50-60 minuta. Gotov kuglof ostaviti u modli oko 10 minuta, prevrnuti na tanjir i hladan dobro posuti šećerom u prahu.

kuglof_raisa
Molim vas da podelite ovaj članak  Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 02/22,2010 | 19:10

    Ako je Rusko mora da valja ??'..Pozdrav!

  2. 02/22,2010 | 19:19

    Jovane s.s. Rusko-Nemacka koalicija, mora biti dobar.:D Pozdravljam te.

  3. 02/22,2010 | 19:27

    primamljivo izgleda, mora da mu je ukus osvežavajući, a nije ni komplikovan za pravljenje.
    stavljam ga u niz onih koje moram napraviti
    Prijatno!

  4. 02/22,2010 | 21:29

    Hoće li ga biti na sajmu, za poneti?

  5. 02/22,2010 | 21:49

    Domacice, hvala. Pa kad se Raisi dopao... Svako dobro.

  6. 02/22,2010 | 21:51

    Sanjarenje, na zalost, ovaj nece. Bice 6 razlicitih vrsta. Nadam se da je dovoljno. Veliki pozdrav.

  7. 02/22,2010 | 22:30

    Mmmm, obožavam miris limuna, mora da je super...

  8. 02/22,2010 | 22:47

    Poluuspavanka, kao sto rekoh domacici, kada se Raisi dopao... I ja obozavam aromu limuna, osvezava. Svako dobro.

  9. 02/23,2010 | 23:38

    А уз који би чај то најбоље ишло? Баш ме сад занима.***

  10. 03/01,2010 | 14:53

    Pricalice, draga, pa uz caj sa limunom! A moze i ruski caj, sa malo limuna. svako dobro, draga.

  11. 05/22,2011 | 10:12

    Isprobano, i diiivnoo je! Sledila sam bukvalno uputstva i sve je ispalo savrseno. Jedino se ne oseca bas posebno limun (stavila sam jednu ampulu Dr.Oetker i koricu), ali mi to ne smeta, jer je mmmm...Svidja mi se efekat suskanjaka kad se zagrize:)

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.