Recept za kuglof sa makom i višnjama

Makoš sa višnjama

Naša, dobro nam poznata kuglof dama Svetlana Zec,
poslala nam je još jedan recept za kuglof.

CecaCica je, nezadovoljna izborom recepata za kuglof sa makom i višnjama, sama osmislila ovu djakoniju i poželela da je podeli sa nama.
Cico, puno ti hvala!

Ovaj, kao i mnoge druge recepte, takodje možete naći na njenom sajtu Kuvarancije.com.

Rekla bih da je naša Cica uspela da dostigna savršenstvo.
Spoj maka i višanja, "oplemenjen" sa malo rakijice,
može izazvati samo vrhunski ugodjaj za naša nepca.
Dragi moji, pripremite se za ovo umetničko delo!

Kuglof mak i visnje

Potreban materijal:

  • 250 g putera
  • 200 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 6 jaja
  • 300 g oštrog brašna,
  • 1 prašak za pecivo
  • na vrh noža soli
  • kašikica ribanog muskatnog oraščića i cimeta
  • 150 g mlevenog maka
  • 300 g očišćenih višanja
  • 2dl soka od višanja
  • 1 čašica rakije od višnje

Način pripreme:


Puter, šećer i vanil šećer mutiti mikserom
dok se ne dobije penasta masa.

Dodati rakiju od višnje i jedno po jedno jaje
uz neprestano mućenje.

Postepeno, uz stalno mešanje dodati kašiku po kašiku,
mak i brašno sa umešanim prašakom za pecivo, cimetom, oraščićem i soli.

Kada je sve umućeno dodati sok od višanja i višnje.

Modle za kuglof

Kalup za kuglof namazati masnoćom i posuti prezlom.

Testo sipati u kalup i peći u predhodno zagrejanoj rerni
na 180°C, tačno jedan sat.

Pre nego što izvadite kuglof iz rerne,
probajte iglom da li je dobro pečen.

Ako na igli ne ostaje trag znači da je dovoljno pečen,
ali vodite računa ni da ga ne prepečete jer će biti suv.

Kuglof mak i visnje

Pečeni kuglof, po vadjenju iz rerne, ostavite desetak minuta da se malo prohladi i prevrnite ga na tanjir.

Ohladjen, pospite prah šećerom ili u prah šećer sipajte sok od sveže isceđenog limuna, da se šećer rastopi, i time ga prelijte. Dobićete osvežavajuću varijantu.

Ovako pripremljen kuglof idealan je za sve prilike.

kuglof

Uz njega možete poslužiti kafu, čaj, crno vino ili čašicu žestokog pića.

Uživajte!

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 03/31,2011 | 16:46

    Pa gde si ti Miro draga,dugo te nema nedostajali su tvoji kuglofi.Onaj je bio savrsen sa bermetom i suvim smokvama danima sam ga jela.Nazalost nisam bas neka kuvarica,narocito za slatke stvari,niti imam modlu za kuglof tako da cu pariti oci do sledeceg naseg susreta,navukla sam se opasno na tvoje kugofe.Najbolji na svetu celom.
    Ljubim divnu kuvaricu!

  2. 03/31,2011 | 17:06

    joj kuku, najezila sam se od pomisli na ukus :) mmmmmm NJAMMMm!!!!

    Ljubim te moja dobra zeno!!! :***

  3. 03/31,2011 | 19:07

    Njam njam...
    Ma koja dijeta:)
    Ljubim te!

  4. 03/31,2011 | 19:12

    Miro prijateljice draga :))
    Lepo izgleda...baš lepo...
    Veliki pozdrav tebi i Svetlani Zec :)

  5. 03/31,2011 | 20:35

    Miro ovo prica bar 28 jezika i tri nabada, mljac, mljac samo ti meni pravi zazubice na daljinu , al docicu ja u te Karlovce ..... Veliki pozdrav draga drugarice :)

  6. 03/31,2011 | 20:50

    Lep recepis.
    :))
    PS: Imas jedan lep komentar na mom blogu. Ispustio sam ga iz vida, pa ti tek sada javljam. Pozivaju te na pecanje.
    Klikni ovde
    :)))

  7. 03/31,2011 | 21:05

    Draga Miro, hvala tebi na ovom tekstu i na svim ovim divnim receptima za kuglofe.
    Drago mi je da mogu da učestvujem na ovaj način u tvom projektu.

  8. 03/31,2011 | 22:15

    Miro,o tvom Karlovačkom kuglofu i ostalim specijalitetima može se samo reći..jejte..Pozdrav veliki.

  9. 04/01,2011 | 01:03

    unajedina, nemoj da mi se jediš, nabavicemo modlu i ucim te da pravis!!! Prvom prilikom! Hvala ti puno. Ljubim divnu ljubiteljku kuglofa

  10. 04/01,2011 | 01:04

    nastasja, jako nedostajes i ti i tvoja kuhinjica. Nadam se skorom caskanju! :)))))

  11. 04/01,2011 | 01:05

    casper!!!! Draga!!! Cele zime mislim na tebe. Saljem ti veliki poljubac, za tvoje naj, najdraze takodje! Raduje me da si tu! :)))

  12. 04/01,2011 | 01:07

    leopard, dragi druze, hvala ti! Nadam se da cemo se uskoro sresti na nekoj cvetnoj pijaci na SPENS-u! Veliki pozdrav i svako dobro.

  13. 04/01,2011 | 01:08

    GASTRO city, apsolutno ne sumnjam u tebe. Znam da ćemo se uskoro druziti uz kuglof! Veliki pozdrav, druze moj!!! :))))

  14. 04/01,2011 | 01:09

    talas, :)))))) Svakako, hehehe! Veliki pozdrav!

  15. 04/01,2011 | 01:11

    Cico, da nije tebe, ni ovog recepta ne bi bilo! Hvala ti puno! Videla ja i novi recept i vec bacila okicu, :)))))
    Veliki pozdrav i hvala jos jednom!

  16. 04/01,2011 | 01:12

    Jovan s.s. hvala ti. Pa da znas da jesi u pravu. Veliki pozdrav Jovane!!! :)))

  17. 04/01,2011 | 08:15

    Baš nedostaješ kad te nema tako dugo...gde li si se švrćkala? Ovaj kuglof mi izgleda savršeno, moraću da ga pokušam napraviti.

  18. 04/01,2011 | 17:42

    pa sta RECI ZA TAKO LEPE kolace

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.