Modle za kuglof. Vrste kalupa i održavanje.

kuglof

Zbog svog interesantnog oblika i raznovrsnosti sastojaka kuglof spada u najlepše kolače.

Kuglof je najstariji modelirani kolač.
Za njegovo pripremanje neophodno je koristiti modlu (kalup) koja je uvek okrugla i ima rupu u sredini.
Rupa, takozvani 'dimnjak' pomaže da se kuglof ravnomerno peče sa svih strana.

modla za kuglofKalupi mogu biti raznih veličina.
Najčešće se koristi kalup promera 22 cm, a za kuglofe sa kvascem neophodno je koristiti modlu promera 26 cm.
Mogu imati različite šare što doprinosi lepoti kuglofa.
Izradjuju se od različitih materijala: Prohrona, Teflona, Emajla, Keramike, a u novije vreme i od Silikona.

Svako je u mogućnosti da sebi priušti odgovarajući kalup.
Posebno je interesantan kalup u obliku četvrtaste tepsije sa šest malih modlica za kuglof. Takvi kuglofi često se poklanjaju dragim osobama.

Stari kalupNe zna se tačno kada i gde je nastala prva modla za kuglof.
Više nacija se otima za ovaj kolač. Sa sigurnošću možemo reći da je krasio trpeze srednjevekovnih kraljeva i o tome postoje verodostojni dokazi.
Italijani, na primer, tvrde da su kalup za kuglof izmislili stari Rimljani i da postoji 'antička modla'.

Danas se više renomiranih proizvodjača takmiči ko će na tržište izbaciti lepšu i kvalitetniju modlu.
Napoznatiji medju njima su 'Dr Oetker', 'Zenker' i 'Kaiser'.

linie kuglof starinski

Saveti za održavanje modli:

Za koju god modlu da ste se odlučili, morate sa njom uvek postupati po proizvodjačevom uputstvu za upotrebu.

Modlu ovek držite suvu i čistu.

Kalup nikad ne stavljajte u mašinu za pranje posudja.

Nikad nemojte stavljati jednu modlu u drugu.

Okačite je na zid kuhinje i imaćete divan ukras.

Modlu ćete najlakše oprati ako je odmah po vadjenju kolača napunite hladnom vodom, ostavite oko 5 minuta, a zatim bez pritiskanja operete deterdžentom i sundjerom. Nikad ne koristite žicu za pranje.
Ostavite je da se ocedi ili je osušite mekom krpom.

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 01/03,2010 | 18:19

    Imam toliko razlicitih serpi i serpica, tiganja i tepsija, sada vec i ove novije krcko serpe i pekace, samo ovu modlicu nemam, a obozavam kuglof.
    Zahvaljujuci tebi, sutra idem da kupim kalup i javljam ti redovno koji je kako ispao.:)

  2. 12/30,2010 | 12:39

    Imam kuglof i pravim jedan jedini recept.Obilazim Vas gde god da ste u Novom Sadu, pitam kada ce izaci knjiga (znam da se nema para) ovo je pun pogodak HVALA vam zaista.

  3. 12/30,2010 | 23:20

    Julijana, dobro dosli na moj blog! Znaci, mi se poznajemo! Veoma mi je drago da vam se dopada ovo sto radim. Dok knjiga recepata ne izadje, a stampa je zaista skupa, posluzice i blog, mozda je ovako cak i bolje! Veliki pozdrav i srecna vam Nova godina!

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.