Modle za kuglof. Vrste kalupa i održavanje.
Zbog svog interesantnog oblika i raznovrsnosti sastojaka kuglof spada u najlepše kolače.
Kuglof je najstariji modelirani kolač.
Za njegovo pripremanje neophodno je koristiti modlu (kalup) koja je uvek okrugla i ima rupu u sredini.
Rupa, takozvani 'dimnjak' pomaže da se kuglof ravnomerno peče sa svih strana.
Kalupi mogu biti raznih veličina.
Najčešće se koristi kalup promera 22 cm, a za kuglofe sa kvascem neophodno je koristiti modlu promera 26 cm.
Mogu imati različite šare što doprinosi lepoti kuglofa.
Izradjuju se od različitih materijala: Prohrona, Teflona, Emajla, Keramike, a u novije vreme i od Silikona.
Kuglof je najstariji modelirani kolač.
Za njegovo pripremanje neophodno je koristiti modlu (kalup) koja je uvek okrugla i ima rupu u sredini.
Rupa, takozvani 'dimnjak' pomaže da se kuglof ravnomerno peče sa svih strana.

Najčešće se koristi kalup promera 22 cm, a za kuglofe sa kvascem neophodno je koristiti modlu promera 26 cm.
Mogu imati različite šare što doprinosi lepoti kuglofa.
Izradjuju se od različitih materijala: Prohrona, Teflona, Emajla, Keramike, a u novije vreme i od Silikona.
Svako je u mogućnosti da sebi priušti odgovarajući kalup.
Posebno je interesantan kalup u obliku četvrtaste tepsije sa šest malih modlica za kuglof. Takvi kuglofi često se poklanjaju dragim osobama.

Više nacija se otima za ovaj kolač. Sa sigurnošću možemo reći da je krasio trpeze srednjevekovnih kraljeva i o tome postoje verodostojni dokazi.
Italijani, na primer, tvrde da su kalup za kuglof izmislili stari Rimljani i da postoji 'antička modla'.
Danas se više renomiranih proizvodjača takmiči ko će na tržište izbaciti lepšu i kvalitetniju modlu.
Napoznatiji medju njima su 'Dr Oetker', 'Zenker' i 'Kaiser'.

Saveti za održavanje modli:
Za koju god modlu da ste se odlučili, morate sa njom uvek postupati po proizvodjačevom uputstvu za upotrebu.
Modlu ovek držite suvu i čistu.
Kalup nikad ne stavljajte u mašinu za pranje posudja.
Modlu ovek držite suvu i čistu.
Kalup nikad ne stavljajte u mašinu za pranje posudja.
Nikad nemojte stavljati jednu modlu u drugu.
Okačite je na zid kuhinje i imaćete divan ukras.
Modlu ćete najlakše oprati ako je odmah po vadjenju kolača napunite hladnom vodom, ostavite oko 5 minuta, a zatim bez pritiskanja operete deterdžentom i sundjerom. Nikad ne koristite žicu za pranje.
Ostavite je da se ocedi ili je osušite mekom krpom.

Imam toliko razlicitih serpi i serpica, tiganja i tepsija, sada vec i ove novije krcko serpe i pekace, samo ovu modlicu nemam, a obozavam kuglof.
Zahvaljujuci tebi, sutra idem da kupim kalup i javljam ti redovno koji je kako ispao.:)
Imam kuglof i pravim jedan jedini recept.Obilazim Vas gde god da ste u Novom Sadu, pitam kada ce izaci knjiga (znam da se nema para) ovo je pun pogodak HVALA vam zaista.
Julijana, dobro dosli na moj blog! Znaci, mi se poznajemo! Veoma mi je drago da vam se dopada ovo sto radim. Dok knjiga recepata ne izadje, a stampa je zaista skupa, posluzice i blog, mozda je ovako cak i bolje! Veliki pozdrav i srecna vam Nova godina!