Kuglof od jabuka i cimeta

Recept za kuglof sa jabukama i cimetom


Ovaj izuzetno sočan i osvežavajući kuglof je lako umesiti i, što je najvažnije, sastojci su takvi, da ih uvek imamo u kuhinji.

Važno je napomenuti da ovaj kolač nemože dugo da stoji zbog dodatka jogurta, ali verujte mi, znam
iz iskustva, da vam to neće predstavljati problem. kuglof sa jabukama
Kuglof je toliko ukusan da će svi tražiti još jedno parče, što bi kod nas u Vojvodini rekli, repete.

Cimet je začin koji je do nas došao sa Dalekog istoka, zahvaljujući Marku Polu. Brzo je našao svoju primenu u pripremi kolača i poslastica. cimet Njegova vrednost bila je neprocenjiva,
Danas ga koristimo da bi oplemenili ukus kolača, pita, kuglofa, najčešće u kombinaciji sa jabukama. Njegovo lekovito dejstvo je dokazano.
Jabuke
O jabukama ne treba puno toga reći,
sve je već davno rečeno.


Neophodni sastojci za kuglof sa jabukama:

  • 1 veća jabuka
  • 3 cela jajeta
  • 150 g šećera
  • 1 jogurt (čaša)
  • 1 dcl ulja
  • 220 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Šaka suvog groždja
  • 1 kašičica cimeta

Način pripreme:

Jabuku oguliti i iseckati na kockice.
Mikserom mutiti jaja sa šećerom dok se ne dobije svetla penasta masa, dodati jogurt i ulje,
brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešati.
Dodati suvo groždje, predhodno potopljeno u toploj vodi ili malo ruma i cimet.
Groždje pre upotrebe osušiti.
Na kraju dodati kockice jabuke.
Zenker modla
Kalup za kuglof, promera 18 cm, mora biti dobro podmazan rastopljenom masnoćom i posut prezlom. Pećnicu zagrejati na 175ºC. Kuglof peći oko 50 minuta. Pečeni kuglof ostaviti u modli oko 10-15 minuta, prevrnuti na tacnu i hladan bogato posuti prah šećerom.

Ovaj kuglof je odličan kao osveženje i može se poslužiti uz kafu ili sok.
Držite ga na suvom i hladnom mestu. Uživajte!
kuglofi mali
Molim vas da podelite ovaj članak  Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 03/24,2010 | 15:53

    Baš se sekiram što ne može dugo da stoji...može li izdržati pola sata, dok ga ne smažemo?

  2. 03/24,2010 | 16:32

    Sanjarenja56, naravno da moze! Molim te samo da ne preterujes. Ha, ha. Inace da dodam, ovaj kuglof se sece kao puter, kada sam ga prvi put pravila smazali smo ga odmah, a bilo je predvidjeno samo da se malo proba. Veliki pozdrav.

  3. 03/24,2010 | 16:44

    Mogu znači i ja da "malo probam"?

  4. 03/24,2010 | 16:48

    Sanjarenja56, mozes "malo", draga :D

  5. 03/24,2010 | 16:59

    Hvalaaaaaaa :)))))

  6. 03/24,2010 | 18:02

    Ови куглофи ми савршено иду када је лепо време, па седиш негде у баштици и одмараш уз цвркут птица или друштво, што да не?***

  7. 03/24,2010 | 19:17

    Sanjarenja56, nema na cemu i drugi put. Hvala tebi.

  8. 03/24,2010 | 19:18

    Pricalice, u pravu si, to je pravi dozivljaj. Samo da je suncano! Veliki pozdrav, draga.

  9. 03/24,2010 | 19:48

    Može li sa dve jabuke?Pozdrav!

  10. 03/24,2010 | 20:00

    Па то ти и кажем, хе, хе. Ваљда ми остало из филмова, јер тамо то видех, а допада ми се идеја.***

  11. 03/24,2010 | 21:04

    Jovane, moze, al' to je vec dupla mera. :D Veliki pozdrav.

  12. 03/24,2010 | 21:07

    Pricalice, vec nas vidim: okrugli sto sa pastelnim stolnjakom, krcat djakonijama, mi zavaljeni u velike naslonjace, okolo cvece, ptice cvrkucu... Uh, zamamno zvuci.**** :D (Ura, nasla sam * na tastaturi, trazim je vec poduze). :))))

  13. 03/24,2010 | 21:14

    Ja se apsolutno ne razumem u kuhinju, ali mislim da bih ovo probao da napravim :-) Odlicno izgleda!

  14. 03/24,2010 | 21:42

    Sopran87, sigurna sam da bi ovaj kolac napravio bez problema. A ne da samo izgleda lepo, nego je i, veruj mi na rec, veoma ukusan. Topi se u ustima, socan i veoma fin. :D Veliki pozdrav.

  15. 03/24,2010 | 22:01

    njam njam...
    Šta bi bilo kad bih sada počela da ga spremam... trajao bi ceo dan:)))