Kuglof od jabuka i cimeta

Recept za kuglof sa jabukama i cimetom


Ovaj izuzetno sočan i osvežavajući kuglof je lako umesiti i, što je najvažnije, sastojci su takvi, da ih uvek imamo u kuhinji.

Važno je napomenuti da ovaj kolač nemože dugo da stoji zbog dodatka jogurta, ali verujte mi, znam
iz iskustva, da vam to neće predstavljati problem. kuglof sa jabukama
Kuglof je toliko ukusan da će svi tražiti još jedno parče, što bi kod nas u Vojvodini rekli, repete.

Cimet je začin koji je do nas došao sa Dalekog istoka, zahvaljujući Marku Polu. Brzo je našao svoju primenu u pripremi kolača i poslastica. cimet Njegova vrednost bila je neprocenjiva,
Danas ga koristimo da bi oplemenili ukus kolača, pita, kuglofa, najčešće u kombinaciji sa jabukama. Njegovo lekovito dejstvo je dokazano.
Jabuke
O jabukama ne treba puno toga reći,
sve je već davno rečeno.


Neophodni sastojci za kuglof sa jabukama:

  • 1 veća jabuka
  • 3 cela jajeta
  • 150 g šećera
  • 1 jogurt (čaša)
  • 1 dcl ulja
  • 220 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Šaka suvog groždja
  • 1 kašičica cimeta

Način pripreme:

Jabuku oguliti i iseckati na kockice.
Mikserom mutiti jaja sa šećerom dok se ne dobije svetla penasta masa, dodati jogurt i ulje,
brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešati.
Dodati suvo groždje, predhodno potopljeno u toploj vodi ili malo ruma i cimet.
Groždje pre upotrebe osušiti.
Na kraju dodati kockice jabuke.
Zenker modla
Kalup za kuglof, promera 18 cm, mora biti dobro podmazan rastopljenom masnoćom i posut prezlom. Pećnicu zagrejati na 175ºC. Kuglof peći oko 50 minuta. Pečeni kuglof ostaviti u modli oko 10-15 minuta, prevrnuti na tacnu i hladan bogato posuti prah šećerom.

Ovaj kuglof je odličan kao osveženje i može se poslužiti uz kafu ili sok.
Držite ga na suvom i hladnom mestu. Uživajte!
kuglofi mali
Molim vas da podelite ovaj članak  Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 03/24,2010 | 15:53

    Baš se sekiram što ne može dugo da stoji...može li izdržati pola sata, dok ga ne smažemo?

  2. 03/24,2010 | 16:32

    Sanjarenja56, naravno da moze! Molim te samo da ne preterujes. Ha, ha. Inace da dodam, ovaj kuglof se sece kao puter, kada sam ga prvi put pravila smazali smo ga odmah, a bilo je predvidjeno samo da se malo proba. Veliki pozdrav.

  3. 03/24,2010 | 16:44

    Mogu znači i ja da "malo probam"?

  4. 03/24,2010 | 16:48

    Sanjarenja56, mozes "malo", draga :D

  5. 03/24,2010 | 16:59

    Hvalaaaaaaa :)))))

  6. 03/24,2010 | 18:02

    Ови куглофи ми савршено иду када је лепо време, па седиш негде у баштици и одмараш уз цвркут птица или друштво, што да не?***

  7. 03/24,2010 | 19:17

    Sanjarenja56, nema na cemu i drugi put. Hvala tebi.

  8. 03/24,2010 | 19:18

    Pricalice, u pravu si, to je pravi dozivljaj. Samo da je suncano! Veliki pozdrav, draga.

  9. 03/24,2010 | 19:48

    Može li sa dve jabuke?Pozdrav!

  10. 03/24,2010 | 20:00

    Па то ти и кажем, хе, хе. Ваљда ми остало из филмова, јер тамо то видех, а допада ми се идеја.***

  11. 03/24,2010 | 21:04

    Jovane, moze, al' to je vec dupla mera. :D Veliki pozdrav.

  12. 03/24,2010 | 21:07

    Pricalice, vec nas vidim: okrugli sto sa pastelnim stolnjakom, krcat djakonijama, mi zavaljeni u velike naslonjace, okolo cvece, ptice cvrkucu... Uh, zamamno zvuci.**** :D (Ura, nasla sam * na tastaturi, trazim je vec poduze). :))))

  13. 03/24,2010 | 21:14

    Ja se apsolutno ne razumem u kuhinju, ali mislim da bih ovo probao da napravim :-) Odlicno izgleda!

  14. 03/24,2010 | 21:42

    Sopran87, sigurna sam da bi ovaj kolac napravio bez problema. A ne da samo izgleda lepo, nego je i, veruj mi na rec, veoma ukusan. Topi se u ustima, socan i veoma fin. :D Veliki pozdrav.

  15. 03/24,2010 | 22:01

    njam njam...
    Šta bi bilo kad bih sada počela da ga spremam... trajao bi ceo dan:)))

  16. 03/24,2010 | 22:55

    AnaM, pa taman tako nekako, veliki pozdrav ti saljem draga.

  17. 03/25,2010 | 00:08

    ovo je strasno!!!!!!! trazila sam bre kalup , i NEMAAAAA!!! 'TELA DA DAVIM PRODAVACICU !!!! ma , nacicu :)))) i ovo je prepisano ! :*

  18. 03/25,2010 | 00:13

    nema mog komenta :(((

  19. 03/25,2010 | 00:18

    Nastasja, veliki pozdrav iz tvoje Vose!Kako bre nema!? Trazi bundt ili naruci preko interneta. Ima modlica da ti pamet stane. Guglaj gugelhupt. Cak i nisu tako skupe. Poljubac veliki.

  20. 03/25,2010 | 01:21

    ok, hvalaaa punooo !! ljubac najveci !!! :)

  21. 03/25,2010 | 09:42

    Jos jedan recept? Divno, hvala Miro!!!
    A neki prolecni kuglof sa npr jagodama???

  22. 03/25,2010 | 11:01

    Hmmmmmm pa deluje ukusno,volele bih da probam,a mozda i napravim cim nadjem vremena odlicni su ti kuglofi:)

  23. 03/25,2010 | 11:19

    Nastasja, nema na cemu, tu sam da pomognem. Sve sto vas muci vezano za kuglofe, pravljenje kuglofa, modle i modlice mozete da me pitate. Veliki poljubac ti saljem, draga.

  24. 03/25,2010 | 11:22

    Poluuspavanka, hvala tebi, bice, naravno i vocnih kuglofa. Za pocetak kuglof "Mesecina" sa visnjama i orasima je idealan za bobicavo voce. Mozes umesto visanja da stavis jagode ili maline. Veliki pozdrav.

  25. 03/25,2010 | 11:24

    Lady88, hvala ti puno. Napravi ga, sto da ne!? Naravno, odmah javi kako ti se dopao. Mozes i sliku da posaljes, ako imas tu mogucnost. Veliki pozdrav.

  26. 03/25,2010 | 15:36

    Nego, mora li baš prezlama da se posipa kalup?

  27. 03/25,2010 | 19:04

    Bealiver, ako pravis kao obican kolac u tepsiji, dovoljna je masnoca i brasno, medjutim, moje iskustvo je pokazalo da se u kalupu za kuglof prezla mnogo bolje ponasa. Manje se lepi, a i kuglof bude lepsi. U svakom slucaju, nemora prezla, moze i brasno. Veliki poljubac.

  28. 04/01,2010 | 13:37

    kad ponestane ideja za "zasladjivanje" ovde uvek ima šta da se mljacne. mislim da ću uskršnji doručak zasladiti upravo ovim kuglofom.
    Prijatno!

  29. 04/05,2010 | 13:19

    Domacice, hvala na komplimentima. Kada su od velike kulinarke, kao sto si ti, onda su jos znacajniji. Svako dobro.

  30. 04/05,2010 | 13:20

    Mahamaja, hvala ti puno za recept, bice uskoro objavljen, svako dobro i veliki pozdrav.

  31. 04/09,2010 | 23:46

    Uh, ovo jako lepo lepo izgleda, sigurno je ukusno. Hvala vam za ovako dobre recepte.

  32. 04/09,2010 | 23:49

    Pravila sam Vas vinski kuglof i bio je odlican. Napravicu i ovaj jer mi se cini da je i on socan i fin. Molila bih Vas za neki recept sa svezim vocem, ako moze. Puno Vam hvala unapred.

  33. 04/09,2010 | 23:54

    Milana, hvala Vama, bice jos dobrih recepata. Veliki pozdrav.

  34. 04/10,2010 | 23:28

    Svetlana, veoma mi je drago kada cujem da se prave kuglofi po mojim receptima. Bice uskoro recept sa malinama. Veliki pozdrav.

  35. 05/08,2010 | 13:34

    Pravila sam i vinski i cokoladni kuglof i svi odusevljeni,sad cu da pravim sa jabukom i ceo odneti na poklon jednom decaku,nadam se da ce uspeti,veeeliiki pozdrav!

  36. 05/08,2010 | 21:07

    neno, saavim sam sigurna da ce uspeti. Veliki pozdrav i samo napred.

  37. 06/09,2010 | 16:03

    Upravo napravljen, pece se i veoma dobro mirise iz kuhinje :))))) pozzz

  38. 06/09,2010 | 23:20

    Tati, dobro dosli na moj blog! Veoma me raduje sto vam se ovaj kuglof dopao. Veliki pozdrav!!! :)))

  39. 11/13,2010 | 21:08

    odlican!

  40. 11/14,2010 | 10:41

    Ceco, dobro dosla na moj blog i puno hvala. Cesto pravim ovaj kuglof, zaista je odlican i toplo ga preporucujem. Veliki pozdrav.

  41. 01/17,2011 | 15:02

    Moj prvi kuglof koji sam napravila bio je upravo ovaj. Juce sam ga pravila po drugi put.
    Sta da Vam kazem... pojeo se isti dan. :)

  42. 01/17,2011 | 16:01

    Marishka, dobro dosla na moj blog. Veoma me raduje sto ti se dopao, sigurna sam da ces naci jos nesto, veliki pozdrav.

  43. 12/26,2011 | 05:51

    Dobro jutro! Pre neki dan sam gledala emisiju sa vama i od tada ko blesava hocu da pravim kuglofe :) sad bas gledam vase recepte i ne mogu da se odlucim pa sam resila da pravim sve redom :) samo jedno pitanje, jel dobra ona silikonska modla za kuglof, jel svejedno u kakvoj modli pecem?

  44. 12/26,2011 | 21:14

    Miljana, dobro dosla na moj blog! Drago mi je ako sam bila inspirativna! :)

    Mozes da koristis i silikonsku modlu, iako ja preferiram metalne i smatram ih mnogo boljim. Bitno je da ti zelis da pravis kuglof, drzi se recepta i uputstva i bice sve u redu.

    Veliki pozdrav i svako dobro!

  45. 12/27,2012 | 00:49

    posedujem puno lepih starih recepata za kuglofe i neke strane sto su moja baka i mama svojevremeno prevodile sa nemackog. Posto sam nezaposlena,padalo mi je na pamet da pravim te kuglofe i prodajem. Mogla bih da iznajmim jedan mali lokal,pa me zanima sta vi mislite o tome. Inace,suprug i ja rado isprobavamo vase recepte i nasa devojcica od 14 meseci rado ih konzumira :-)

  46. 01/24,2014 | 10:46

    Evo sada sam shvatila tko pise informaticke dnevnike - mi nezaposleni. Ja zivim u Italiji i ovdje je kriza, a dobiti neki posao je prava lutrija. Ako posjetite moj blog naci cete par talijanskih recepata; u buducnosti ce ih biti vise, ako ne nadjem posao.

  47. 01/30,2014 | 23:38

    Linda, draga, dobro mi dosli. Ja sam prestala da trazim posao i posvetila sam se izradi i prodaji kuglofa. Od necega se mora ziveti. :)
    Niste mi ostavili link svog bloga, vrlo rado cu ga posetiti.
    Probajte ovaj recept, kuglof je odlican.
    Srdacan pozdrav i svako dobro.

  48. 10/26,2014 | 19:44

    Upravo ga pečem, nijesam imao metalnikalup, imam onaj gumeni, dobili smo ga neđe od nekoga na poklon ali ako ovaj uspije planiram kupiti pravi kalup za kuglof. Pozdrav iz Crne Gore

  49. 11/01,2014 | 18:07

    Ne znam zašto je ispao gnjecav, takav ne treba da bude ?

  50. 11/02,2014 | 08:42

    Ooo Miro, oli mi reć, što mi je kuglof gnjecav, uradio sam sve kako je napisano, pekli smo ga u silikonskoj modli,bačili smo juče 9 jaja, nije nam uspio ni jedan kuglof, u čemu je fora ?

  51. 12/02,2014 | 11:08

    @Miki, prevashodno se izvinjavam zbog kasnjenja sa odgovorom. Pretpostavljam da modla nije dobra i da je kuglof zbog toga ispao gnjecav. Modla mora biti kvalitetna i od nje uveliko zavisi da li ce kuglof uspeti.
    Srdacan pozdrav!

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me