Recept za Engleski (posni) kuglof

Ovaj recept je do mene stigao posredstvom naše blogerke Mahamaje. Mahamajo, hvala! Recept je fantastičan.

Pošto ovaj kuglof ne sadrži jaja možete ga praviti u vreme posta, a njegov sastav pokazuje koliko je ukusan i mirisan.

Posni kuglof Možete ga praviti za vreme božićnih ili uskršnjih praznika i služiti ga uz kafu, mleko ili čaj. Naravno, čaša vina će se odlično uklopiti uz parče ovog kolača.

Engleski kuglof Mahamaja je ovaj recept dobila iz Engleske, pa otuda i njegov naziv – Engleski kuglof.


Ono što je najvažnije, svi sastojci su dostupni u našim supermarketima.

Mera koju koristimo za pravljenje kuglofa je velika šolja za belu kafu.


Potrebni sastojci:
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja smedjeg šećera
  • 1 šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja griza
  • ½ šolje ulja
  • 1 šolja seckanih smokava (ili drugog suvog voća)
  • 1 šolja seckanih oraha
  • 2-3 kašike ušećerene korice limuna i narandže
  • ½ kesice mrvljenog anisa
Način pripreme:

Sve sastojke pažljivo izmešati varjačom u posudi za mešenje. Ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Za to vreme zagrejati pećnicu na 200ºC, kalup za kuglof namazati rastopljenim margarinom i dobro posuti prezlom.

Smesu izručiti u kalup i peći u zagrejanoj pećnici oko 40 minuta. Gotov kuglof posuti prah šećerom ili ga dobro zaliti rastopljenim, vrućim margarinom, pa odmah dobro posuti prah šećerom kako bi se dobila fina glazura.

Po želji u samu smesu možete dodati komadiće posne ili crne čokolade i gotov kuglof premazati čokoladnom glazurom.

Glazura od čokolade:

1,5 dcl vode skuvati sa 25 g putera ili margarina i 50 g prah šećera. Kada smesa provri dodati 300 g čokolade. Čokoladnu glazuru možete napraviti od same čokolade uz malo dodatog margarina ili putera. Ova glazura je neznatno čvršća od predhodne, a mnogo brže se suši.

Kuglof u kalupu
Molim vas da podelite ovaj članak  Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 04/08,2010 | 17:26

    Kako ja ne umijem da ih pravim, onda ću da stanem u red za parče.
    pozdrav Miro

  2. 04/08,2010 | 17:54

    Mandrak72, dogovoreno, cuvam 2 parceta! Pozdrav, veliki.

  3. 04/08,2010 | 19:29

    uh, uh, mljac, mljac, molim još jedno parče!
    Prijatno!

  4. 04/08,2010 | 19:30

    Mljac, njam, mljac, njam...izvini, nemam vremena za komentar dok uživam u ovom kuglofu!

  5. 04/08,2010 | 19:50

    Domacice, cuvam! Nikom nedam, samo za tebe! Veliki pozdrav, hvala ti.

  6. 04/08,2010 | 19:50

    Sanjarenja56, hvala ti, to je najlepsi kompliment, veliki pozdrav!

  7. 04/10,2010 | 20:24

    Zanimljivo zvuci, obozavam anis, imam neke bombone tog ukusa i prosto se davim u njima! Bas me zanima kakav je ... a gde nabavljas anis u kesici?

  8. 04/10,2010 | 23:25

    Poluuspavanka, imas ga, ponekad u Metrou, ali prstohvat anisa je dovoljan. Veliki pozdrav draga moja, uskoro sledi recept iz Irske.Nastasjin! :D*

  9. 04/11,2010 | 11:43

    Ovaj je više nego primamljiv:)

  10. 04/11,2010 | 18:52

    AnaM, kao sto vidis, recepti nasih dragih blogera, sada Mahamajin, a sledi Nastasjin, salji i ti nesto, ostavicu ti svoju email adresu na tvom blogu. Veliki pozdrav.

  11. 04/13,2010 | 13:15

    Hej, Nastasija će u družinu "KUGLOFA" ?? Jedva čekam!!

  12. 04/13,2010 | 14:42

    Poluuspavanka, hoce, zapravo vec jeste, poslala je recepte. Postani i ti!!! Veliki pozdrav.

  13. 04/15,2010 | 11:25

    Draga Mahamaja
    divan je recept, ali zbog mleka nije posni. Da li moze soja mleko, ili mineralna voda umesto kravljeg ml, pa da stvarno bude posni?
    Jasna Hadzic

  14. 04/15,2010 | 18:41

    Draga Jasna, hvala sto ste posetili moj blog. Moze sojino mleko, veliki pozdrav.

  15. 05/13,2010 | 00:20

    О каквом је, Миро, овде млеку реч? Јер ако је кравље, не може бити посно, зар не'ДаклеМ сојином? Машем!***

  16. 05/13,2010 | 00:55

    Pricalice, da bi bio posni, mora se koristiti sojino mleko, po meni je jos bolje neki sok. Kasno sam i ja primetila da nisam navela sve podatke. :***

  17. 05/13,2010 | 18:31

    Да, видела сам после коментар који си дала Јасни, кад сам се поново вратила. Мислим да би било добро да исправиш чланак, да се људи не би бунили. Поздравче!***

  18. 08/08,2010 | 00:40

    Pa ni puter nije posan.

  19. 08/08,2010 | 22:41

    Maja, dobro dosla na moj blog. Zato se koristi i margarin, kao sto pise u receptu. Na taj nacin date su obe mogucnosti.

  20. 01/05,2014 | 17:32

    Али није посно! Млеко. Проаћу ипак после Божића, а сада у потрагу за неким посним рецептом. Хвала, блог Вам је диван!

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.