Čokolada i kuglofi

Chocolate_girl

Da li je i za vas čokolada najsladja na svetu? Crna, bela, mlečna, sa lešnicima, bademima, punjena raznim filovima...
Preporučuju je u prevenciji nekih bolesti, nezaobilazna kada smo nesrećni ili depresivni. Najlepši poklon dragim nam ljudima i najlepši poklon za nas same. Uvek i u svakoj prilici, čokolada.
Cokolada

Proizvodjači čokolade takmiče se ko će osmisliti novi, lepši oblik, pa tako od obične table, do nama tako dragih, čokoladnih zeka i 'deda mrazova'.
Najtraženiji kuglof ? Sa čokoladom, naravno! Po mogućnosti "čokoladni, sa čokoladom i čokoladnim mrvicama". Zbog toga i zbog moje ljubavi prema ovom fenomenu, evo dragi moji, nekoliko saveta vezanih za upotrebu  čokolade u izradi kuglofa i drugih kolača i torti. 
Čokoladu uvek topite na niskoj temperaturi, tako ćete izbeći neprijatnost kao što je zagorevanje. Ako je potrebno istopiti čokoladu za testo ili fil, najlakše ćete to uraditi na ringli tako što ćete je ostaviti u foliji i otopljenu samo sastrugati tupom stranom noža. Belu čokoladu morate topiti sa dodatim uljem. U protivnom će se zgrušati i biti neupotrebljiva. Glazura od čokolade pravljena sa margarinom lepo će se sijati i neće pucati ako u nju dodate malo svinjske masti. Za kuglofe tipa "Zacher" i njima slične možete napraviti glazuru od 1.5 dcl vode, 50 gr šećera u prahu, 25 gr margarina ili putera i 150 gr čokolade. Jedina mana ove glazure je što se nešto sporije suši. Savet: Ako želite bogatiji ukus čokolade u kuglofu nemojte je topiti, isecite je na kockice.

Najlepshe Zelje
Uživajte! 

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 01/08,2010 | 12:27

    nemoj bas sve da nam otkrijes

  2. 01/10,2010 | 13:22

    Necu Naco, nemoj da brines. Sama znas da je tajna najsladja.

  3. 01/10,2010 | 17:54

    Zanimljiv blog. Lepo je što neguješ tradiciju!! Imala je moja baka taj okrugli pleh sa rupom, ali se ne sećam da je pravila kuglof. Mogla bih da probam ako nabavim pleh :)

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.