Starinski recept za voćni hleb
Obst Brott – nemački recept
Recept za ovaj voćni hleb je iz knjige recepata moje prijateljice Nataše i prenosim ga onako kako ga je njena baka zapisala 1946. godine.
Idealan je za sve ljubitelje kuglofa koji se ne usudjuju da koriste modlu, ali i za sve sladokusce koji se sa nostalgijom prisećaju svog detinjstva i mirišljavih kuhinja svojih baka. Naravno, vrednost starinskog kuvara baka Ljubice je neprocenjiva.
Kod pravljenja ovog hleba neophodno je da izmerite jaja bez ljuske, jer njihova težina odredjuje težinu šećera i brašna.

Ovaj hleb možete pripremati za praznike, ali i za svakodnevno posluženje uz kafu, čaj, a bogami i uz dobro crno vino.
Što duže stoji,
to je bolji.
Način pripreme:
3 cela jajeta i toliko šećera (izmeriti jaja) izmutiti.
3 štangle istrvene (narendane) čokolade dodati.
15 dkg mlevenih oraha, 2 jajeta teško brašna,
10 dkg isečenog citronata (kandirana korica limuna i narandže), 15 lepih sečenih urmi, 5 suvih smokava i 3 suve šljive. Dodati 10 dkg belog suvog groždja, saft i koru (narendanu) od jedne pomorandže. 1 jabuku na kocke sečenu i 2 supene kašike slatka od trešanja bez safta.
Lako smešano testo, u buteru podmazanom plehu, na tihoj vatri peći oko 1 sat.

Obst Brott – Voćni 'hleb'.
Da bi ovaj hleb bio lepši neophodno je preliti ga rastopljenim puterom i odmah posuti šećerom u prahu. Možete ga uviti u foliju ili tanki celofan da se održi svežina.

Bademi su izvor esecijalnih Omega 3 kiselina.
Napomena:
za ljubitelje marcipana, ovaj hleb je idealna prilika da ga oplemenite ovom izuzetnom poslasticom od badema.
Marcipan masu razvucite preko celog
hleba pre nego što ga urolate.
Uživajte!

Idealan je za sve ljubitelje kuglofa koji se ne usudjuju da koriste modlu, ali i za sve sladokusce koji se sa nostalgijom prisećaju svog detinjstva i mirišljavih kuhinja svojih baka. Naravno, vrednost starinskog kuvara baka Ljubice je neprocenjiva.

Kod pravljenja ovog hleba neophodno je da izmerite jaja bez ljuske, jer njihova težina odredjuje težinu šećera i brašna.

Ovaj hleb možete pripremati za praznike, ali i za svakodnevno posluženje uz kafu, čaj, a bogami i uz dobro crno vino.
Što duže stoji,
to je bolji.
Način pripreme:
3 cela jajeta i toliko šećera (izmeriti jaja) izmutiti.
3 štangle istrvene (narendane) čokolade dodati.
15 dkg mlevenih oraha, 2 jajeta teško brašna,
10 dkg isečenog citronata (kandirana korica limuna i narandže), 15 lepih sečenih urmi, 5 suvih smokava i 3 suve šljive. Dodati 10 dkg belog suvog groždja, saft i koru (narendanu) od jedne pomorandže. 1 jabuku na kocke sečenu i 2 supene kašike slatka od trešanja bez safta.
Lako smešano testo, u buteru podmazanom plehu, na tihoj vatri peći oko 1 sat.

Obst Brott – Voćni 'hleb'.
Da bi ovaj hleb bio lepši neophodno je preliti ga rastopljenim puterom i odmah posuti šećerom u prahu. Možete ga uviti u foliju ili tanki celofan da se održi svežina.

Bademi su izvor esecijalnih Omega 3 kiselina.
Napomena:
za ljubitelje marcipana, ovaj hleb je idealna prilika da ga oplemenite ovom izuzetnom poslasticom od badema.
Marcipan masu razvucite preko celog
hleba pre nego što ga urolate.
Uživajte!


Свиђа ми се како изгледа. Сигурна сам да је и укусно :) :*
Mesecino, jeste ukusno i sto je najvaznije, moze dugo da stoji. :)
Auuu,kakva lepota! Ovako lep recept dat na ovako maštovit način zaraziće sve da pokušaju napraviti ovu hlebnu poslasticu!
Sanjarenja, hvala ti. Sam recept je prepisan iz baka Ljubicine sveske onako kako ga je ona 1946. napisala. Meni jako lepo zvuci, a i interesantno je znati kako su se nekad pravili kolaci. :D
Ovo je bas neobicno... ali deluje super!
Miro, šta je ono !2 jajeta teško brašna"? Ispravku molim, kako bi mi hlebče uspelo :)
Barbie, to je najobicniji vocni hleb. Nekad se cesto pravio i vrlo je ukusan. Veliki pozdrav.
Bealiver, nisi pazljivo citala. Moras izmeriti tezinu jaja bez ljuske. Ako je jaje, naprimer 20 g tako racunas secer i brasno. U ovom slucaju to bi bilo: 3 jaja je 60 g secera, 40 g brasna (tezina 2 jajeta). Starinski recepti mogu da nas zbune. :D
Ahaaaa, zahvaljujem :)
:*
Srećan 8 Mart.Pozdrav
Jovane, puno hvala. :D
Savršen!
Vera, hvala ti puno. Volim ove stare recepte. Srecom, imamo baka Ljubicin kuvar pa cemo naci jos nesto dobro. Veliki pozdrav i svako dobro.
@bealiever
Takodje bio zbunjen dok sam objavljivao članak.
Drago mi je da je razjašnjeno.
Admin.
Roberte,
ma ženska posla, razumemo se mi ženski :)
Jel' se i ove bozanstvene slike jedu? Hvala sto si objavila ovaj recept, meni je drago, a znam da bi bilo i mojoj baki.
Hvala tebi Natasa sto si nam poklonila recepte iz kuvara tvoje bake. Naci cemo mi jos odlicnih recepata i objaviti, baka Ljubica bi bila ponosna. Veliki pozdrav.
Баш лепо изгледа. Необично.***
Pricalice, hvala ti. Starinsko mora biti lepo, svako dobro. ***
Naizgled ova poslastica izgleda predivno,a i namirnice za njega potrebne su sve skladne,,tako da cu sigurno pokusati da ga pripremim,,hvala i molim za jos koji recept,,pozdrav
@merima_adna, svakako pokusajte, isplatice se Vas trud! Hvala puno, naravno, recepata ce biti jos, ovaj blog zato i postoji. Veliki pozdrav.
Da li se ovaj voćni hleb može ispeći u modli za kuglof i koliko vremena i na koliko stepeni bi ga, u tom slučaju, trebalo peći? Hvala unapred! Inače, od nedavno pratim Vaš rad i malo je reći da sam oduševljena! Svaka čast!
@Sonja, hvala puno. Iskreno, ovaj voćni hleb nisam nikad pravila, tako da vam sa sigurnošću ne mogu reči, ali svaki kuglof treba peći na 175 stepeni oko sat vremena u konvencionalnoj rerni. Nadam se da sam vam, koliko-toliko, pomogla. Veliki pozdrav!