Kuglof dvostruka makovnjača

Za sve ljubitelje štrudle sa makom,
danas sam pripremila recept za kuglof koji će vam se, sigurna sam, odmah dopasti. Recept za kuglof dvostruka makovnjača.

Način izrade je nešto malo teži nego kod uobičajenih kuglofa, ali to za vas više neće predstavljati prepreku. Nadam se da ste, do sada, već savladali osnovnu tehniku pravljenja ovog kraljevskog kolača.

Neophodni sastojci:

Za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g otopljenog putera
  • 40 g kvasca
  • 2 žumanceta
  • malo soli
  • 1/8 l mlakog mleka
  • naribana korica polovine neprskanog limuna


Za fil:

  • 150 g mlevenog maka
  • 5 kašika meda
  • 1 kašika prosejanog šećera u prahu
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • naribana korica polovine neprskanog limuna
  • čašica ruma
  • malo cimeta
  • 1 vanil šećer
  • 70 g groždjica
  • malo vrelog mleka


Za glazuru:

  • prosejan šećer u prahu
  • limunov sok


Način pripreme:

Kvasac potopiti u mleku i ostaviti da nadodje.
Brašno sipati u posudu za mešenje, napraviti udubljenje i u njega sipati mleko sa kvascem.

Dodati šećer, masnoću, žumanca, so i koricu limuna.
Testo umesiti u glatku masu. Ostaviti da odstoji.

kuglof

Za to vreme pomešati mak, med, šećer, rum i začine, pa dodati tek toliko vrućeg mleka da se napravi gusta smesa.  Na kraju dodati groždjice.

Testo premesiti i razvaljati na debljinu od ½ cm,  te na njega naneti fil. Testo saviti u savijaču i podeliti je u dva dela. Prvu polovinu savijače staviti u kalup koji ste, predhodno namazali rastopljenom masnoćom i posuli prezlom. Četkicom savijaču premažite vodom, pa potom preko nje stavite drugu polovinu. Tako pripremljeno, ostavite na toplom još oko pola sata da kisne. Rernu zagrejati na 170°C i peći oko 60 min. U turbo rerni vreme pečenja se skraćuje za oko 10 minuta.

Po vadjenju iz rerne, pečen kuglof ostaviti u modli oko desetak minuta, zatim ga prevrnuti na tacnu.

Gotov i ohladjen kuglof premazati glazurom od šećera i limuna.

Kuglof dvostruka makovnjača pogodan je za sve prilike. Uz njega možete poslužiti šolju mleka ili čaja.

Čašica domaćeg likera ili žestokog pića, takodje se odlično uklapa uz parče ovog kuglofa.

kuglof

Poštovani ljubitelji Karlovačkog kuglofa, sezona manifestacija je počela. Upravo se završio I sajam pčelarstva u Novom Sadu, a pred nama su razni dogadjaji i praznici na kojima će Karlovački kuglof učestvovati.  Trudiću se da vas uvek, blagovremeno obavestim o svim našim gostovanjima.

Vaša pitanja, saveti, sugestije, podrška i vaši recepti
uvek su dobrodošli.

Družićemo se i ove godine, na obostrano zadovoljstvo.

Uživajte

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 02/28,2011 | 19:39

    Au kako sam se uželeo Mire kuglof i njenih specijaliteta od kuglofa pa evo do makovnjače.Ipak bi podelio sa svima.Pozdravljam te!!!

  2. 02/28,2011 | 19:47

    Kako lepo izgleda ovaj kuglof...sad sam u dilemi, da li da ga pravim ili kupim na sajmu kad dođeš :))

  3. 02/28,2011 | 20:14

    Jovan s.s. naravno! Sve delimo. Drago mi je sto sam nedostajala! Veliki pozdrav, druze!

  4. 02/28,2011 | 20:15

    sanjarenja, probaj da napravis, pa sta bude!

  5. 02/28,2011 | 20:17

    mmm...
    Miri mojoj saljem zagrljaj!
    Sta ces, ne sumnjam ja u tvoje ukusee!

  6. 02/28,2011 | 20:22

    behappy, sladicemo se na leto, nadam se. Tebi zagrljaj i poljubac!

  7. 02/28,2011 | 20:33

    ...biće dobro...toga se i bojim..pa ću svaki čas praviti....i ode ovo malo moje linije :(

  8. 02/28,2011 | 20:37

    sanjarenja, kad napravis, dolazim, obavezno! Bozanstven je, a ja nesto ne uzivam da ga mesim!

  9. 02/28,2011 | 20:46

    Miro divno!Nego ja bih da dodjem i da probam.moze tako?eto sa behappy cu da dodjem :))) poljubac veliki

  10. 02/28,2011 | 20:47

    Miro ako sanjarenja napravi ovaj kuglof i ja bi da ga probam,idemo zajedno..

  11. 02/28,2011 | 20:49

    Tanjana, naravno! Pre neki dan su mi bili Leo i Gasstro. Divno smo se druzili! Uvek ste svi dobrodosli.

  12. 02/28,2011 | 20:50

    Jovan s.s. idemo kod sanjarenja, ima da napravi ovaj kuglof samo za nas!

  13. 02/28,2011 | 20:54

    Verujem u nju,pa još kad je za nas...!!

  14. 02/28,2011 | 21:13

    Mak ????
    Dupli???
    Obozavam.
    :))
    Pozdrav.
    :))

  15. 02/28,2011 | 21:16

    Eh što reče Jovan s.s. Odavno kuglofa ne okusismo.
    Pozdravče

  16. 02/28,2011 | 22:16

    Uvek nas obradujete nekim novim receptom. Hvala Vam.

  17. 02/28,2011 | 22:19

    Oboozavam strudlu sa makom, a ovaj kuglof deluje... mmmmmljac:)

    ljubac tebi:)

  18. 02/28,2011 | 22:19

    Da li uskoro izlazi knjiga recepata? Pozdrav.

  19. 02/28,2011 | 22:27

    Veliki pozdrav miki, onaj sa lesnicima i cokoladom-becki bio je mljac mljac :) poz

  20. 02/28,2011 | 23:14

    Jovan s.s verujemo u nju! Biće prste da poližeš!

  21. 02/28,2011 | 23:15

    Talas, jeste prste da poližeš! Veliki pozdrav!

  22. 02/28,2011 | 23:16

    Mandrak, drago mi je da ste se uželeli kuglofa. Veliki pozdrav druže!

  23. 02/28,2011 | 23:16

    Marija, hvala puno, trudim se. Veliki pozdrav!

  24. 02/28,2011 | 23:18

    Persefona, ovaj kuglof je fantastičan, veruj mi na reč! Svako dobro i veliki pozdrav!

  25. 02/28,2011 | 23:19

    Neno, izlazi uskoro, bićete blagovremeno obavešteni. Hvala vam, veliki pozdrav!

  26. 02/28,2011 | 23:20

    Gasstro city, bečki je najbolji! Hvala ti, do sledećeg druženja, veliki pozdrav!

  27. 02/28,2011 | 23:22

    Bozanstveni su ti svi kuglofi,a ovaj bi mi se jako svideo posto volim mak.
    Jedva cekam druzbu.
    Ljubim te puno,puno,puno,puno...

  28. 03/01,2011 | 00:03

    Unajedina, kada sam ga prvi put probala nisam mogla da verujem. Bolji je od štrudle, veruj mi!
    Joj, jedva čekam susret! Nadam se uskoro, ljubim te puno!

  29. 03/01,2011 | 00:05

    kada se ovo napravi i pojede sve se zaboravi!!!

  30. 03/01,2011 | 00:13

    tezej, dobro došao na blog sladokusaca! Sve se zaboravi! Ostaje samo slatki ukus lepote življenja. Svako dobro i veliki pozdrav!

  31. 03/01,2011 | 00:35

    Miro moja, novi recept! To je onaj za koji smo se otimale! Divan je!

  32. 03/01,2011 | 00:52

    Mnjam, volim mak...ma volim slatkise... Jos casa mleka uz ovo....NE VALJA, pola je noci, ne zeljkaj me :))) Pozz :)

  33. 03/01,2011 | 00:55

    Naco moja, baš taj! Bio vruć, sećaš li se!?

  34. 03/01,2011 | 00:56

    nesanice, nema veze, ja sad smazala jedno malecko parčence sa višnjama i lešnicima! Pozdrav, veliki! :))))

  35. 03/01,2011 | 01:01

    Ovo je najlepši kuglof koji sam ikad probala!

  36. 03/01,2011 | 01:30

    Molila bih vas da najavite dolazak u Zemun. Hvala vam unapred.

  37. 03/01,2011 | 08:35

    Miro, ovo tako dobro izgleda, javi na vreme kada i gde cemo moci da ga probamo? :)

  38. 03/01,2011 | 11:45

    Naco, odličan je! :))))

  39. 03/01,2011 | 11:47

    Biljana, dolazak u Zemun, najverovatnije već 08.03. javljam kada budem raspolagala tačnom informacijom. Veliki pozdrav.

  40. 03/01,2011 | 11:49

    Cico, 15.03. počinje novosadsko proleće na SPENS-u. Navrati da se upoznamo. Veliki pozdrav za kuglof damu!

  41. 03/01,2011 | 12:56

    Strudla sa makom je moj omiljeni kolac, tako da znam da ce mi se i ovaj kuglof dopasti. Pozdravi iz Sombora Miro!

  42. 03/01,2011 | 13:21

    Vidimo se na novosadskom prolecu! Za nas bečki, kao i uvek!

  43. 03/01,2011 | 13:36

    Anita, hvala puno! Pozdrav za vas i Sombor!

  44. 03/01,2011 | 13:37

    Novosadjani moji, vidimo se, drago mi je što ste se javili! Veliki pozdrav i svako dobro!

  45. 03/01,2011 | 14:40

    Moram da vam javim da smo kod vas kupili bermet kuglof na izlozbi meda. Bili smo odusevljeni. Hvala vam za ovaj sajt. Pokusacu nesto da napravim, mada su vasi mnogo sladji. Puno pozdrava iz Petrovaradina.

  46. 03/01,2011 | 15:12

    Mmmmmm, kao i uvek, divno!!! :*

  47. 03/01,2011 | 15:41

    Jovana, hvala puno što ste se javili. Drago mi je! Veliki pozdrav i svako dobro "komšinici".

  48. 03/01,2011 | 15:42

    mesečina, mila moja devojčice, hvala ti puno. Veliki pozdrav i poljubac!

  49. 03/01,2011 | 18:53

    Njama, ovo je prste da poližeš! Super su ti recepti!

  50. 03/01,2011 | 18:54

    Miro draga, kakvo je vreme, ako nista drugo bar ce biti proleca na SPENS-u ;)
    Imam ideju za jedan kuglof sa makom, pravicu ga za vikend i poslacu ti recept na kometarisanje. :)
    Pozdrav i vidimo se!

  51. 03/01,2011 | 19:05

    Ljiljana, hvala ti!!! Svako dobro i veliki pozdrav, draga moja.

  52. 03/01,2011 | 19:08

    Cico, navrati ako budeš imala vremena! Biće mi drago da se upoznamo! Napravi i pošalji, objaviću ga. Sigurna sam da će biti odličan! Veliki pozdrav moja kuglof damo!

  53. 03/01,2011 | 19:40

    Zelela bih da Vam posaljem svoj recept za kuglof koji je od moje bake. Clan sam karlovackog kuglofa na facebook. Kako mogu da vam ga posaljem?

  54. 03/01,2011 | 20:49

    Zbog tvojih kuglofa ću i ja krenuti da ih pravim...stvarno razmišljam...spremam se da kupim kalup i krećem :)))
    Veliki pozdrav Miro prijateljice draga :)))

  55. 03/01,2011 | 20:53

    Slavice, puno hvala unapred. Pošaljite poruku na fb na moj profil Mira Kovacevic (Rankovic). Svako dobro i veliki pozdrav.

  56. 03/01,2011 | 20:55

    Leopard, prijatelju moj, tu sam da pomognem ako šta zapne. Veliki, veliki pozdrav ti šaljem!!! :)))))))

  57. 03/01,2011 | 21:15

    Miki, ti si uporna da od nas napravis kuglof majstore. Ja vise volim kada se zasladim tvojim kuglofom!:)))))Dobijem i kafu pride. :)))

  58. 03/01,2011 | 21:50

    Bubili, izvoli! Ima kuglofa, a ima i kafe. Čekam!

  59. 03/01,2011 | 22:18

    Sad bi ja da zasladim, al nemam pri ruci nista

    Pozdrav

  60. 03/01,2011 | 23:20

    BERMET ALEKS! Nešo moj, sada ćemo se više družiti, pa ćeš se ti sladiti kuglofom, a ja bermetom. Veliki pozdrav!!!

  61. 03/01,2011 | 23:29

    Kako da uživam kad je samo slikica??
    njam ...njam... što deluje primaljivo!
    gde naletih na ovaj blog u doba kad sam najgladnija??:))

  62. 03/01,2011 | 23:55

    AnaM, ne, ne danas i nipošto sličicu! Ima dana, sladićemo se, čekam da me iznenadiš u Zemunu!

  63. 03/02,2011 | 20:08

    Добар, а баш би пријало парченце! Машем, драго Мирче! :)))

  64. 03/02,2011 | 20:18

    pričalica, draga moja, dobar! I ja bih mogla jedno parčence, no sad ga baš nema! :))))

  65. 03/09,2011 | 20:32

    Oduševljena sam izgkedom, a po receptu bi se reklo i ukusom. Pravim ga obavezno, a o kilama misliću sutra. Irma Žerić

  66. 03/09,2011 | 20:36

    Zasigurno je odlična.Ulazi u moj lični kuvar.

  67. 03/10,2011 | 23:16

    Irma Žerić, dobro došli na moj blog! drago mi je da Vam se dopada, zaista je odličan. Svako dobro i veliki pozdrav.

  68. 03/21,2011 | 22:54

    Joj što volem makovnjače! ...mljac :)

  69. 03/29,2011 | 19:49

    jedna od lepota ovog bloga su svakako savršeni recepti praćeni isto tako divnim slikama. ali ima i jednu manu... teško se od njega odlepiti!:))
    Prijatno!

  70. 03/29,2011 | 23:26

    domacice draga, hvala ti. Recepti su sjajni zahvaljujuci i kuglof damama. mana, pa jeste, ali to je dobro! :)))

  71. 03/29,2011 | 23:30

    zorica74, mislim da nema nikog ko ne voli makovnjacu. Ovaj kuglof je jos lepsi od makovnjace. Veliki pozdrav!

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.