Slani kuglof sa slaninom za hladne zimske dane
03.01.2010.
Dragi moji ova zima se baš zahuktala svom snagom i mislim da u par narednih dana neću promoliti nos iz kuće. Možda to i nije tako loše jer eto prilike da neke od vas obradujem novim receptima koje ste tražili. Baš zbog zime i hladnoće koja se uvlači u kosti evo jednog slanog kuglofa koji možete poslužiti kao predjelo na prazničnoj trpezi, ali i kao odlično posluženje uz čašu domaćeg kuvanog vina.

Potrebni sastojci:
1 vrećica suvog kvasca

300 g suve slanine
300 g brašna
malo soli
1 kašičica šećera
1 jaje
70 g putera ili margarina
100 g lešnika
Način pripreme:
Slaninu iseckati na kockice i propržiti, pa ocediti masnoću i ostaviti je na upijajućoj hartiji. Od brašna, soli, jajeta i kvasca umesiti glatko testo. postepeno dodavati otopljen maslac, slaninu i 80 g seckanih lešnika. Testo ostaviti da kisne dok se masa ne udvostruči. Kalup namazati rastopljenim maslacem i posuti sa 20 g seckanih lešnika (za svaki slučaj ni malo prezle neće škoditi). Testo premesiti i ostaviti u kalupu da stoji još 20 minuta. Peći u zagrejanoj rerni 30-40 minuta na 200° C. Pečen kuglof istresti iz kalupa i služiti.
UŽIVAJTE !

zvuči sjajno, mislim da će se mojim ukućanima dopasti
Prijatno!
za muskarce koji se prenemazu da ne jedu slatkise ovo je pun pogodak
Naco, tako je, dame neka se malo uzdrze od kalorija ove vrste. Za njih bice nesto sa cokoladom
Svidja nam se tvoj blog!
dodajte u kuglof kasiku majcine dusice
Sofija, dobro dosli na ovaj blog! Hvala na sugestijama, sigurna sam da bi dodatak majcine dusice poboljsao ukus kuglofa. Svako dobro.