Kuglofi, vino, liker...

Istine i zablude o korišćenju alkohola u pripremanju kuglofa,
torti i drugih kolača.

Rujno se vino toči i pije
Odkako se zlatni mesec nebom kreće,
I neznam zašto ga ljudi prodaju,
Kad' ništa bolje kupiti neće!

Omer Hajam (1048-1123)

Noc muzeja
Često se dešava da brižna majka ili okoreli antialkoholičari ustuknu pred kuglofom koji sadrži neku vrstu alkohola. Naravno, pri tom, potpuno zaboravljaju da Schwarzwald (švarcvald) torta nebi imala onaj božanstveni ukus bez malo višnjevače, rum štangle bez ruma bile bi samo štangle, da vinski kuglof opojno miriše baš zbog vina. Naše bake su znale tajnu pripremanja dizanih testa, zašto da je neznamo i mi. U svakom slučaju alkohol ispari prilikom pečenja, ostaje samo aroma.
Miris groždja, višnje, kajsije... ruechtestill
Alkohol (vino, rakija, liker) u testu doprinosi većoj sočnosti kolača, pogotovo vino. Suvo voće potapamo u rum ili neku lepu voćnu rakiju i na taj način dobijamo lepe, sočne groždjice ili suve kajsije čiji miris se širi po celoj kuhinji. Naravno, nikako se nesme preskočiti preliv za kuglofe koji se pravi od vina, Takav kuglof je izuzetno sočan i retko ko može da mu odoli.

Kuglof

Procenat alkohola koji se dodaje u kolač, tortu ili kuglof je izuzetno mali, te je sasvim bezbedno dati detetu takav kolač. Uostalom, već sam napomenula da alkohol prilikom pečenja ispari.

Što se alergija tiče, tu stvari stoje malo drugačije. Sa alergijama se ne treba igrati.

Wine



Svi oni koji misle da je dodatak pića u kolače traćenje božanskog nektara, veoma se varaju. Njima preporučujem samo da probaju, znam da se neće razočati.


U vrhunskim restoranima poslužiće vam flambirane palačinke, a za to je, znate i sami, neophodan alkohol. I na kraju, da nebi bilo zabune, svakako treba reći i količinu alkohola koja se dodaje u kuglof. Ona se kreće od 0,5 do 2 dcl, zavisi od vrste kuglofa i vrste dodatka.

Ostaje na vama da se odlučite.
Noć muzeja Aleksa
Molim vas da podelite ovaj članak  Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 03/12,2010 | 15:41

    Nikad nisam pokvarila kolač sa malo alkohola, a ni jelo! Sasvim se dobro slažu!

  2. 03/12,2010 | 15:54

    Мени алкохол ни најмање не смета у колачима :)))
    Ускоро ћу надам се правити куглоф с берметом (ако ми испадне). Љубим драгу блог маму :*

  3. 03/12,2010 | 16:36

    ja nemam nista protiv i nikad ne ustuknem :)

  4. 03/12,2010 | 16:40

    Sanjarenja56, u pravu si, kao i uvek!

  5. 03/12,2010 | 16:44

    Mesecino, alkohol je odlican dodatak i za slana jela. Ne vidim zasto ti ne bi uspeo kuglof sa bermetom, sasvim sam sigurna da ce biti odlican. Ti si moja velika pomocnica. Ljubi te tvoja blog mama:D

  6. 03/12,2010 | 16:46

    Nastasja, u tebe imam potpuno poverenje, znam da si vrhunska kulinarka. Hvala na podrsci, veliki pozdrav.

  7. 03/12,2010 | 17:21

    Ja sam neznalica kuvarska, ali znam odlične recepte kroz koje protrče kapljice alkohola:))

  8. 03/12,2010 | 18:33

    Sta god, samo da je Karlovacko :)
    :*

  9. 03/12,2010 | 20:20

    AnaM, mislim da znas najbolje recepte, to te cini odlicnom kulinarkom :D

  10. 03/12,2010 | 20:23

    Behappy, nesmemo biti pristrasne, ali... Ma u pravu si, draga moja.:D

  11. 03/12,2010 | 20:28

    Za imati nikad se nije teško odlučiti.Imati kuglof, vino,liker i dodao bi dobru domaćicu ko nebi bio za.Pozdrav

  12. 03/12,2010 | 20:40

    Jovane, svaka ti je na mestu. Veliki pozdrav.

  13. 03/12,2010 | 21:20

    Nisam neko ko voli da cugne, ali volim ukus višnjevače, pogotovo volim one cherry bombonjere, a švarcvald obožavam. Tako da nemam ništa protiv alkohola :))

  14. 03/12,2010 | 21:23

    Ja volim rum štangle, pa i još neke na taj način aromatizovane tortice i kolače. Probaću i kuglof sa rujnim vinom, ako mi ga napraviš ;) :)

  15. 03/12,2010 | 21:24

    Poluuspavanka, pogodila si, jos i liker od cokolade i bermet! Ako nisi nikad probala bermet, potrudi se neces se razocarati, divan je. :D

  16. 03/12,2010 | 21:27

    Bealiver, naravno da ces probati. Svi moji prijatelji ga obozavaju i ja ga cesto pravim, bez lazne skromnosti, odlican je. Nadam se da ce nam se uskoro pruziti prilika. :D

  17. 03/12,2010 | 21:31

    Bermet nisam probala, ali sam se jednom napila od likera od čokolade, toliko me bolela glava da sam htela da se ubijem :)
    Od tada ne pijem liker, sem od višnje ponekad :)

  18. 03/12,2010 | 21:37

    U pravu si, najgori su ti "slatkisi". Bermet se pije kao i liker, u malim kolicinama. Kada ti se ukaze prilika probaj, ima specifican ukus.Veliki pozdrav.

  19. 03/12,2010 | 21:50

    Hoću naravno, javljam ti šta mislim. Pokušavam sad da nadjem sliku kuglofa koji sam pravila, ali nije mi u telefonu, baš sam htela da se pohvalim, al se zagubila :(
    Do sledeće pirlike, ništa!
    Pozdrav, hvala na savetima, receptima i preporukama ;)

  20. 03/12,2010 | 21:56

    Poluuspavanka draga, hvala tebi. :D

  21. 03/12,2010 | 22:37

    Miro, čvrsto obećah sebi da ću čim dođem do kola ( a trebalo bi skorije) upoznati sve drage mi i za druženje raspoložene blogere. Tako da ćeš i ti biti posećena, normalno uz najavu dovoljnu da pripremiš jedan kuglofčić ;) :)

  22. 03/12,2010 | 22:46

    Bealiver, kupuj sto pre i dolazi, ceka te, ne kuglofcic, vec veeeeliiiki kuglof!:D

  23. 03/12,2010 | 23:22

    Miro HVALA :* to mnogo znaci - od vrhunske kuvarice, pohvala... ej!

  24. 03/12,2010 | 23:57

    Не пијем, али једем припремано с алкохолом, хе, хе. Мере!***

  25. 03/13,2010 | 00:38

    Vrlo interesantno, naucio sam nesto novo! Bio sam ubedjen da se neko moze napiti od kolaca sa malo alkohola ako dovoljno pojede :-) Odlicno!

  26. 03/13,2010 | 00:58

    Nastasja, Ti si vrhunska kuvarica:D

  27. 03/13,2010 | 00:59

    Pricalice, veliki pozdrav, tako i treba, draga. :D

  28. 03/13,2010 | 01:01

    Sopran87, :D. Kada se sretnemo napices se kuglofa sa bermetom. Ziveli!

  29. 03/13,2010 | 12:17

    Nisam ljubitelj alkohola, ali u kolačima može. A znam da je vaš kuglof sa bermetom vrhunski.

  30. 03/13,2010 | 12:24

    Ceco, puno vam hvala, svako dobro.

  31. 04/11,2010 | 11:41

    Neko bi se sa tobom složio, ali više mi se isplati da kažem da sam kuvarska neznalica...dobije skuvano na postavljenom stolu:)))

  32. 04/11,2010 | 18:50

    AnaM, najdraza, takva neznalica sam i ja. Najvise volim da neko drugi skuva, postavi sto i posle opere sudove.

  33. 04/11,2010 | 19:37

    Ja licno nemam nista protiv alkohola, pa ni u kolacima. Treba da napisete vise recepata sa vinom i likerima.

  34. 04/11,2010 | 19:41

    Noc mladog vina na Petrovaradinskoj tvrdjavi je bio pravi dozivljaj. Nisam siguran sta mi se vise dopalo, podzemni tuneli, vino ili vas kuglof koji sam tamo prvi put probao. Celo drustvo je bilo odusevljeno i nadam se da ce se ponoviti i ove godine.

  35. 04/11,2010 | 22:38

    Svetlana Ilic, hvala na poseti, imam jos par recepata za kuglof sa vinom, eirlikerom i slicno. Bice objavljeni uskoro. Ove nedelje jedan recept iz Irske, takodje sa likerom. Veliki pozdrav.

  36. 04/11,2010 | 22:42

    stefane, hvala sto si posetio moj blog. Noc vina je nezaboravna, pogotovo onaj deo sa transportom kuglofa i opreme kroz, 1,5 km dug tunel ispod tvrdjave :D. Moras priznati da su najimpresivnije bile vile, sviraci i igraci sa vatrom. Ako ne pre, vidimo se na sledecoj noci mladog vina, veliki pozdrav.

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me