Frankfurtski venac
Frankfurtski venac je svečani kuglof.
Zbog svoje izuzetne lepote može da vam posluži
kao torta u nekim posebnim prilikama.
Način izrade je nešto složeniji,
pa se ne bi moglo reći da je za početnike.
U svakom slučaju izazov je odlična motivacija
da ga baš vi umesite.
Ovakav kuglof drži se, po pravilu,
na trpezi sve vreme kao ukras sve dok se ne iseče.
Uz njega možete poslužiti bilo koje piće.
Zbog svoje izuzetne lepote može da vam posluži
kao torta u nekim posebnim prilikama.
Način izrade je nešto složeniji,
pa se ne bi moglo reći da je za početnike.
U svakom slučaju izazov je odlična motivacija
da ga baš vi umesite.
Ovakav kuglof drži se, po pravilu,
na trpezi sve vreme kao ukras sve dok se ne iseče.
Uz njega možete poslužiti bilo koje piće.

Potrebni sastojci:
Za
testo:
- 100 g omekšalog putera ili margarina
- 150 g šećera
- 1 vrećica vanil šećera
- Nekoliko kapi uljnog ekstrakta limuna
- Nekoliko kapi esencije ruma (ili čašica ruma)
- 3 jajeta
- 150 g brašna
- 50 g gustina (skroba)
- 2 ravne kašičice praška za pecivo

- 1 vrećica praška za puding od vanile
- 100 g šećera
- 1/2 l mleka
- 250 g putera ili margarina
Za krokant:
- 60 g šećera
- 125 g oljuštenih i iseckanih badema
- pekmez crvene boje
- slatka pavlaka
- ušećerene crvene trešnje

Način pripreme:
Testo:
Penasto umutiti šećer sa puterom i polako dodati vanil šećer,
ekstrakt limuna i ruma, jedno po jedno celo jaje, brašno, gustin i prašak za pecivo. Testo izručiti u masnoćom podmazanu i prezlom posutu modlu promera 22 cm i peći oko 50 minuta u zagrejanoj pećnici na 180° C. Nakon vadjenja iz pećnice, kuglof ostaviti desetak minuta u modli i prevrnuti na tanjir. Hladan prerezati dva puta da bi se dobile 3 kore.
Penasto umutiti šećer sa puterom i polako dodati vanil šećer,
ekstrakt limuna i ruma, jedno po jedno celo jaje, brašno, gustin i prašak za pecivo. Testo izručiti u masnoćom podmazanu i prezlom posutu modlu promera 22 cm i peći oko 50 minuta u zagrejanoj pećnici na 180° C. Nakon vadjenja iz pećnice, kuglof ostaviti desetak minuta u modli i prevrnuti na tanjir. Hladan prerezati dva puta da bi se dobile 3 kore.
Fil:
Skuvati puding od vanile prema uputstvu sa kesice, ali sa 100 g šećera. Dok se hladi potrebno je stalno ga mešati da se ne uhvati korica. U hladan puding dodajte kašiku po kašiku predhodno izmiksiranih 100 g putera i sve dobro sjedinite.
Skuvati puding od vanile prema uputstvu sa kesice, ali sa 100 g šećera. Dok se hladi potrebno je stalno ga mešati da se ne uhvati korica. U hladan puding dodajte kašiku po kašiku predhodno izmiksiranih 100 g putera i sve dobro sjedinite.
Krokant:
Grumen putera (na vrh noža) pomešajte sa 60 g šećera i bademima. Polako zagrevajte da smesa postane blago smedja. Istresite je na alu foliju ili na nauljenu dasku da se ohladi, potom je tučkom za meso izlupajte. Tako ćete dobiti krokant za ukrašavanje kuglofa.
Grumen putera (na vrh noža) pomešajte sa 60 g šećera i bademima. Polako zagrevajte da smesa postane blago smedja. Istresite je na alu foliju ili na nauljenu dasku da se ohladi, potom je tučkom za meso izlupajte. Tako ćete dobiti krokant za ukrašavanje kuglofa.

Donju koru kuglofa premažite
pekmezom (najbolje od kajsija), a sve tri kremom od pudinga. Venac premažite kremom sa
spoljne strane, pa ukrasite usitnjenim krokantom.
Vrh venca ukrasite kupicama
od ulupane slatke pavlake i na svaku stavite ušećerenu
trešnju.
Napomena:
Ovaj venac može se praviti i kao torta u odgovarajućem kalupu.
Ovaj venac može se praviti i kao torta u odgovarajućem kalupu.
Uživajte.

Auuuu....ovo je kuglof!!! Pošalji mi parčence, moliću lepo, da dobijem dodatni motiv za kulinarski trud!
Kažeš nije za trapavice, pa samo mogu da sanjam da će se naći na mom stolu:)))
Ovo bih naučio dobro da jedem, ali da napravim ne. Zato ostavljam stručnjacima da sve lijepo spreme ,a ja ću se nesebično potruditi da ni parče ne ostane.
pozdrav
jedan od mojih omiljenih kolača. i za spremanje i za jelo... uh, moraću ga uskoro napraviti
Prijatno!
Sanjarenje, AnaM, Mandrak72, Domacice, hvala na poseti. Nije tesko napraviti ovaj kuglof, u svakom slucaju tu sam ja da pomognem. Mandrak tebe necemo terati, ti samo degustiraj. Pozdravi.
Kakve lepote!
Da si mi malo blize, ja bih u nedelju umesto torte sluzila ovaj kuglof!
Casper, ovaj kuglof je izuzetno lep, zbog toga je pogodan za svecane prilike. Hvala ti.
Ево мене, ако је ишта остало! Изгледа очаравајуће и примамљиво. Захваљујем.***
Hvala tebi, pricalice. Dok je mene, bice i kuglofa!
Благо нама!***
Moja baka je mesila ovaj kuglof.
Zvala ga je Frankfurški venac.
Nisam neka kuvarica, ali moram ga umesiti i ja, a možda i poručim :)
Eladd, hvala na poseti. Drago mi je sto te ovaj post vratio u detinjstvo. Napravi ga, sto da ne, nije tesko kad se hoce. Svako dobro.
Stvarno izgleda posebno,ova keramička modla za kuglof je fantastična!
Vera, venac je stvarno poseban, a modla pripada mojoj prijateljici. Na srecu uspela sam i ja da nabavim jednu. Moram je slikati, jako je lepa. Veliki pozdrav.
ovaj kuglof je odličan.Ja ga pravum u posebnim prilikama i svi mu se vesele.Trud se isplati,svi će Vas pohvaliti
Lili, hvala puno. To jeste svecani kuglof. Sigurna sam da vas svi hvale kada ga napravite. Svako dobro.
Odusevljena sam vasim prijedlozima i receptima za kuglof,ali imam problem da ih pravim,u Crnoj gori nema adekvatnih kalupa pa vas molim zasavjet gdje da ga narucim,hvala.
Maro, dobro dosli na moj blog. Drago mi je sto ste nasli recepte koji Vam se dopadaju. Probajte nabaviti modlu preko interneta, ili mozda ako imate nekog u inostranstvu. Trazite modlu promere 22 cm, to je standarna za jednu meru. Ili, mozda u Merkatoru (ako imate taj megamarket) i u Metrou. Metro ima Oetkerove univerzalne modle za tortu i kuglof. I ona moze da posluzi. Drago mi je ako sam pomogla. Veliki pozdrav!!!
danas se kod nas pravi ovaj kuglof i to ne jedan nego dva pa ako ispadne dobro pozvacuvas....
@lili, dobro dosli na moj blog i puno Vam hvala. Javite! Veliki pozdrav i svako dobro.