Kuglof sa espresso kafom i čokoladom

Double Chocolate Coffee Cake (Irska)

Recept za ovaj božanstveni kuglof stigao je do mene iz Irske, iz Dablina, zahvaljujuci Nastasji, mladoj dami koja uživa u pripremi izvanrednih poslastica, nesebično ih deleći sa nama.
Nastasja, puno ti hvala.

Irska

Mesečini za rodjendan od Nastasje i Mire

Van Gogh
Van Gogh - Almond blossom. Slika: PD od Wikimedia.

Za ovaj kuglof potrebni su sastojci koje je možda teže naći u našim prodavnicama, ali sigurna sam da to za prave sladokusce neće predstavljati prepreku. Konačni rezultat zaista vredi malo truda.

EspressoMera za ovaj kolač je nešto veća, stoga se možete odlučiti za pola mere,
što će odgovarati kalupu promera 20 cm.

Ovaj kuglof možete servirati u svim, posebno svečanim, prilikama i uz njega poslužite kafu, liker ili neko žestoko piće.

linija

Potrebni sastojci:

Testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 250 g butera
  • 110 g šećera
  • 225 g smedjeg šećera
  • 110 g kakaa
  • 1 supena kašika fino mlevene espresso kafe
  • 3 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 225 g ohladjene espresso kafe
  • 225 g drobljene crne čokolade

Preliv:

  • 110 g vode
  • 110 g šećera
  • 1 supena kašika Kahlua likera (liker od kafe)
   Prah šećer za posipanje

Espresso krem:

  • 2 kafene kašike vruće vode
  • ½ kafene kašike instant espresso praha
  • 225 g hladne slatke pavlake
  • 2 supene kašike prah šećera

ukrasi

Spojiti brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u jednoj posudi i ostaviti sa strane. U drugu posudu staviti kakao i fino mlevenu espresso kafu i preliti polovinom otopljenog i još toplog butera. Izmiksirati u glatku masu i ostaviti sa strane.

Mikserom, srednjom brzinom, miksirati drugu polovinu butera, dodati beli i smedji šećer i nastaviti miksiranje srednjom brzinom oko 6 minuta. Dodati jedno po jedno jaje, ekstrakt vanile, kakao masu i sve dobro izmešati.

Smanjiti brzinu miksiranja i dodati smesu brašna,
sode bikarbone i praška za pecivo,
ohladjenu espresso kafu i na kraju drobljenu čokoladu.

Kalup za kuglof dobro namazati rastopljenom masnoćom i posuti prezlom. Kuglof peći u zagrejanoj rerni na 175°C oko 60 minuta. Gotov kuglof izvaditi iz rerne, ostaviti u modli oko 5 minuta i prevrnuti na tacnu.

U medjuvremenu, u manju posudu staviti vodu i šećer. Na srednje tihoj vatri kuvati dok se šećer ne otopi, a zatim pustiti da kuva oko 1 minut. Skinuti sa vatre i dodati Kahlua liker. Vrućim prelivom premazati ceo kuglof i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Po želji, kuglof pospite prah šećerom pre služenja.

Espresso krem:

U posudu za miksiranje stavite espresso i vruću vodu. Mešajte dok se prah ne rastvori. Dodajte šećer i slatku pavlaku i miksirajte električnim mikserom dok ne dobijete kremu. Kremu stavljati na isečene kriške kuglofa neposredno pre služenja.

Napomena: U nedostatku Kahlua likera, možete koristiti domaći liker od kafe, umesto espresso krema, savršeno će poslužiti ulupana slatka pavlaka ili šlag.

Kuglof espresso
Molim vas da podelite ovaj članak  Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 04/22,2010 | 16:54

    saljem ti hiljadu poljubaca i zagrljaja !!! ;) a dragoj mesecini , srecan rodjendan, sve najbolje na svetu zelim !!! :****

  2. 04/22,2010 | 17:11

    Jao pa ovo moram da preporucim drugovima, svi piju espresso kao ludi, davili bi se u ovome. Izgleda vrlo ukusno!

  3. 04/22,2010 | 17:21

    Nastasja, hvala jos jednom za ovaj recept, uzvracam poljupce i zagrljaje, Mesecini, srecan rodjendan i svako dobro!!!

  4. 04/22,2010 | 17:24

    Sopran, taman, espresso + espresso kuglof!!!

  5. 04/22,2010 | 18:53

    molim, Miro , uvek , kad naidjem na nesto dobro, saljem ! ;)

  6. 04/22,2010 | 19:33

    Napisah komentar među prvim,dobro da se neponavljm tu sam i pozdravljam.

  7. 04/22,2010 | 19:33

    Miro, jesi li tu :) sta je alternativa prezlama ? moze griz ? jbg nemam prezle, a zaletela se da pravim tvoj kuglof od cokolade :)

  8. 04/22,2010 | 20:29

    Jovane, veliki pozdrav ti saljem!!!

  9. 04/22,2010 | 20:32

    Nastasja, umesto prezle moze i brasno, bilo bi dobro i malo mlevenih oraha, pozdrav!

  10. 04/22,2010 | 20:51

    Ovo postaje međunarodna poslastičarnica. Čini mi se da je ovdje internacionlizam u prvom licu. Odlična saradnja, a vjerujem i u odličan kuglof. Mesečino sretan rođendan

  11. 04/22,2010 | 20:55

    Mandrace, ovaj recept je poklon kuglof dama nasoj Mesecini za rodjendan. Sto vise kuglof dama, to bolje, a broj se, Bogu hvala, povecava! Internacionalizam na prvom mestu, u pravu si! Veliki pozdrav.

  12. 04/22,2010 | 21:56

    Миро, Настасја хвала пуно :) :*
    Мандрак, захваљујем и теби :)

  13. 04/22,2010 | 22:02

    Mesecino, svi ti zelimo srecan rodjendan!!! Nije bas torta sa svecicama, ali moze da posluzi. Neka ti se ostvare sve tvoje zelje i ziva nam i zdrava bila jos godina sto!!! :***

  14. 04/22,2010 | 22:25

    Pridružujem se čestitkama za rodjendan.

    Koliko se zemlja oko sunca okreće, toliko ti želim zdravlja, ljubavi i sreće.

    Inače, Blog 'Mesečine' pod nazivom 'A mesec pojma nema' možete naći na adresi:
    http://mesecina.blog.rs/blog/mesecina

    Robert.

  15. 05/13,2010 | 00:23

    Мојој драгој девојчици шаљем најтоплије мисли, а куглоф ми се много допада те поздрављам и домаћинку Миру и Настењку пуууно, мљац, мљац.***

  16. 05/13,2010 | 01:00

    Pricalice, draga, hvala ti na toplim mislima, divno je imati takve prijatelje. I sa prijateljima deliti i dobro i zlo i naravno odlicne recepte! Saljemo ti poljubac.

  17. 08/31,2010 | 11:14

    POZDRAV ZA SVE.BILI SMO PROSLOG VIKENDA PRVI PUT U SREMSKE KARLOVCE I ZALJUBILI SE NA PRVI POGLED U BERMET, KUGLOF I NARAVNO SAMO MESTO I OKOLINU.KOLIKO VEC SUTRA NABAVLJAM MATERIJAL I POKUSAVAM DA NAPRAVIM SVOJ PRVI COKOLADNI KUGOF.
    JAVICU DA LI JE USPEO

  18. 08/31,2010 | 12:00

    Vanja, dobro dosli na moj blog. Veoma me raduje sto vam se sve dopalo u mojim Karlovcima, nadam se da cete nas ponovo posetiti. Sigurna sam da ce vas kuglof biti odlican, javite se sa novim utiscima. Veliki pozdrav.

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.