Pravljenje kuglofa za početnike

Da bi ste napravili dobar kuglof potrebno je
puno ljubavi, ali i strpljenja.
Najvažnije je da se u potpunosti pridržavate recepta, naravno ukoliko je dobar. Često će se desiti da vaš recept nije potpun, ili je nejasan. U tom slučaju moraćete da improvizujete što nije uvek lako. Ono što je najvažnije je da imate dobru modlu i da znate kako da je koristite.
Dobra modla podrazumeva visok kvalitet izrade.
Stara modlaTakvih modli je na žalost malo na tržištu. Najbolje su one stare emajlirane, koje su nekad koristile naše bake. Ako imate takvu modlu možete se smatrati srećnima.
Danas na tržištu mogu da se nadju modle koje proizvodi Francuska, Poljska i Češka. Sa  sigurnošću mogu reći da su najbolje Kajzer (Kaizer) modle koje moraju imati utisnut pečat, a dobre su i ’Zenker’ i ’Dr Oetker’ modle.
Čuvajte se plagijata. Ima ih mnogo.
Obično su identične, i prevaru je teško otkriti.
U takvim modlama kuglof se kuva. Ne peče se ravnomerno.
Nisu loše ni teflonske modle, ali ih izbegavajte. Teflon je na lošem glasu.
Modla za kuglof mora  imati rupu u sredini, takozvani dimnjak.
Uloga dimnjaka je da se kuglof ravnomerno ispeče i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

Nekoliko saveta za dobar kuglof:

kuglof
Kalup dobro podmazati rastopljenom masnoćom
i dobro posuti prezlom.
Rernu zagrejati
na 175 °C.

Nikada nemojte napuniti modlu do vrha. Testo koje raste u pećnici može da 'pokipi'. Ostavite prazninu od oko tri prsta. Kuglof peći u zagrejanoj rerni oko sat vremena (ukoliko nije drugačije naznačeno). Iglom za štrikanje proveriti da li je kuglof dobro pečen. Kuglof ostaviti u modli oko 5 minuta. Blago odvojiti vrh kuglofa od modle drškom plastične kašike, i tek tada prevrnuti na tanjir. Ako ste se držali ovih uputstava vaš kuglof mora biti savršen.
Gotov kuglof je najlepši kada se bogato  pospe šećerom u prahu, naravno tu je i čokoladna glazura, ali i vaša mašta.
Danas recepata za kuglof ima više nego ikad. Važno je napomenuti da se samim tim menja i njihov način pravljenja i dužina pečenja. Kuglofi u koje stavljamo vino ili razne sokove peku se desetak minuta duže od kuglofa u koje stavljamo mleko ili su bez tečnosti.
Aroma kuglofa uglavnom zavisi od osnovnih sastojaka Možete je poboljšati dodavanjem ruma, Bermeta, vanile, ili cimeta. Ono što je izuzetno važno je da ne preterujete sa dodacima da bi ukus kuglofa bio potpuno prirodan. Mi želimo pravi domaći kolač, zar ne ?

Prijatno.

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 12/14,2009 | 15:48

    ovo je baš bilo iscrpno uputstvo. naučih još ponešto.
    Prijatno!
    P.S. nadam se da će uskoro biti i nekih dobri starih recepata.

  2. 12/14,2009 | 19:23

    Kuglof! Nikad nisam uspeo da sredim to cudo. Izgleda nekako komplikovano!

  3. 01/10,2010 | 21:36

    Nedavno sam i ja pokusala da napravim par vrsta kuglofa i mogu da se pohvalim da su eeekstra...nisam ni znala da u meni cuci pritajeni kuglof-genije :-)

  4. 12/01,2012 | 21:17

    Moji klinci (4.5 i 3 god.) su videli Dr. Oetker reklamu na televiziji i upravo sam stavila u rernu... videćemo šta : ) Zjedno smo pravili naš prvi kuglof, to je, jedna od dve stvari u kojoj smo uživali, druga, nadam se, sledi : )

  5. 08/08,2016 | 04:07

    Sta mislite I kakvo je vase iskustvo,ako ste ih koristili o silikonskim modlama za kuglof?

  6. 08/08,2016 | 18:10

    Postovana, ne koristim silikonske modle za kuglof niti ih preporucujem.

    Srdacan pozdrav

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me