Kuglof Aleksandra sa višnjama i čokoladom

Recept za kuglof sa višnjama, čokoladom i lešnicima

Ovaj kuglof je dobio ime po mojoj devojčici, bez čije pomoći  bi bilo teško praviti kuglofe za velike manifestacije. Rame uz rame sa svojom mamom, ona daje značajan doprinos našoj maloj radionici kuglofa.

 U nedostatku, meni interesantnih, recepata za kuglof sa višnjama i čokoladom, odlučila sam da sama osmislim kuglof sa onim sastojcima koji će goditi baš mom nepcu. Rezultat te potrage je upravo ovaj kuglof. Lak za pripremu, a neverovatno sočan i ukusan, u veoma kratkom roku zauzeo je svoje mesto uz ostale kuglofe iz moje proizvodnje. Što je najvažnije, zauzeo je primarno mesto na mojoj trpezi.

Ovaj recept je moj poklon vama u Novoj godini, uz iskrene želje da vam 2013. bude srećnija, veselija i sladja!

Potrebni sastojci:

4 jaja
300 g šećera
2,5 dcl ulja (1 margarin)
100 g rastopljene čokolade
50 g krupno mlevenih lešnika
200 g oceđenih višanja
2 dcl soka od višanja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g čokolade za glazuru
šaka krupno mlevenih lešnika za posipanje

kuglofi

Način pripreme:

Belanca odvojiti od žumanaca. Belanca izmiksirati u čvrst sneg sa polovinom pripremljenog šećera, drugu polovinu šećera miksirati sa žumancima i uljem. Spojiti. Dodati rastopljenu čokoladu,  lešnike, sok od višanja, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmešati. Na kraju u testo dodati višnje.

Modlu za kuglof, promera 22 cm, premazati rastopljenom masnoćom i posuti prezlom. Rernu zagrejati na 175 stepeni C. Masu za kuglof sipati u modlu neposredno pred pečenje i u zagrenoj rerni peći sat vremena (50 minuta u turbo rerni).

Pečen kuglof prevrnuti na tacnu, premazati čokoladnom glazurom i posuti mlevenim lešnicima. 

Kuglofi

Pravljenje ovog kuglofa možete pogledati u arhivi emisije "Exploziv" TV Prve.

Uživajte!

 

 

Related Posts with Thumbnails

Komentari

  1. 01/13,2013 | 14:54

    Draga miro, ovo cu probati obavezno. Za Bozic sam od snaje dobila jedan divan egzoticni kuglof sa narandzinom koricom i gomilom cikoladnih komadica :) Jos uvek cekam recept, a cim dobijem poslacu ti. Mozda ga vec imas ;)
    Evo ti ovde ostavljam recept od mog kuglofa koga sam dobila od stare Banacanke. Moji ga obozavaju :)
    KUGLOF:
    4 jajeta, 1/8 litre mleka, 200 gr secera, 500 gr brasna, 1 margarin (ili puter), 1 vanil secer, 1 prasak za pecivo, nastrugana korica od jednog limuna, 100 gr seckanih oraha, 100 gr suvog grozdja, 100 gr seckane suve kajsije, 3 stangle, naseckane na kockice, cokolade za kuvanje.
    Nacin pripreme:
    Umutiti secer, vanil secer i jaja u penu (ne razdvajati belanca), postepeno dodati rastopljen margarin (ohladjen). Sjediniti pa u tu smesu dodati: grozdje, limun koricu, kajsije, cokoladu, seckane orahe, mleko i brasno sa vec izmesanim praskom za pecivo. Laganu izmesati varjacom,smesa je gusta pa se moze dodati jos pola dcl mleka, ne previse jer ne sme biti retka. Kalup za kuglof premazati magrarinom, posuti brasnom, sipati smesu i peci na 150 stepeni 1 cas i 15 min. Kada je kolac gotov, ohladiti ga i istresti iz kalupa na tacnu. Po zelji moze glazura od cokolade ili obican secer u prahu. Ja ne stavljam glazuru jer ga obozavamo ovakav kakav je. Kuglof je kao keks i prija uz caj, kafu ili vec sta ko voli...
    Veliki pozdrav!

  2. 01/13,2013 | 16:18

    Lepi kuglofi...Jednog dana su mi doneli jedan iz Alzasa,kao kazu,da je to njihov remek-delo.Jes' da je bio savrseno upakovan,prekrasno uradjen spolja,al' kada sam ga probala,umalo da se ne zadavim sa njime.Toliko suv,a imao je neku cidnu aromu,da od tada nikad nisam imala vise zelju da ih provam.Al' kad videh ovaj tvoj sa visnjama,ponovo mise javi zelja da ih isprobam :) no,ja nisam nikakav strucnjak za kolace:(
    Sve cestitke za talenat i zelju da nam preneses svoje umece.

  3. 01/13,2013 | 17:45

    @merkur!!!! Drago mi je što te vidim i žao mi je što se nismo srele za Božićne praznike na Spens-u. Ali, biće prilike, obećajem da ću u buduće objaviti svaki izlazak!

    Hvala ti na ovom božanstvenom receptu, biće uskoro objavljen na ovom blogu. Sada si nova kuglof dama!

    Sve najbolje u Novoj godini, puno sreće i zdravlja ti želim!

  4. 01/13,2013 | 17:48

    Predivno izgleda! Višnje i lješnjaci - mora biti savršen!

  5. 01/13,2013 | 17:49

    @lora1, dobro došla na moj blog sladokusaca! Da, znam kako se pravi alzaški kuglof i, moram priznati, ni meni se sastav nije dopao. Ali, ja zato imam sasvim drugi recept za Alzas kuglof i fantastičan je. Potraži recept na ovom blogu, sigurna sam da će se i tebi dopasti.

    Veliki pozdrav lora1 i svako dobro ti želim!!!

  6. 01/13,2013 | 17:51

    @dalia, jeste savršen, zato je za mene br. 1!

    Veliki pozdrav tebi i tvojoj porodici!!! Želim vam sve najbolje u Novoj godini!

  7. 01/13,2013 | 17:58

    Hvala od srca! Uzvraćamo pozdrave i takođe Vam želimo sve najbolje! Kolače pravim stalno i svi mi kažu da sam majstor za njih :) Ali kuglof... Jedan neuspješan pokušaj i više nisam pokušavala... Toliko je loše bilo :) Ovo mi se čini kao božanstvena kombinacija, moraću ponovo pokušati :)

  8. 01/13,2013 | 18:20

    @dalia, sećam se! :))) Samo nemoj prepuniti modlu i biće sve u redu!

    Hvala na pozdravima, ljubi svoje devojke!!! :)))

  9. 01/13,2013 | 18:29

    Одавлен видим да ми се рецепат допада. Љубим! :)

  10. 01/13,2013 | 19:55

    Pošto se ja u recepture ne razmiijem, al prvom prilikom stajem u red za kuglfom od naše Mire. Evo unaprijed osmijeh šaljem. :)
    pozdrav Miri od Kuglofa

  11. 01/13,2013 | 21:09

    @pričalica, ja znam da si ti dama od ukusa, pa mi, samim tim, to više godi. Ljubim te, draga moja!

    Svako dobro ti želim, od srca!

  12. 01/13,2013 | 21:11

    @mandrak72, titula koju si mi dodelio veoma mi se dopada, druže!

    Veliki pozdrav i svako dobro!

  13. 01/14,2013 | 16:06

    Draga, Miro, svratih samo na cas da uzmem ovaj divni recept. Sinoc sam bila naivna i pricala mojima o njemu, a jutros su me na stolu zatekle visnje iz zamrzivaca :(
    Sad odoh da ga spremim, a kad bude gotov slikam i javljam kakav je bio ;)
    I tebi sve najbolje u Novoj godini uz pregrst lepih stvari kao sto su tvoji kuglofi!
    Veliki pozdrav!
    :)

  14. 01/14,2013 | 18:12

    @merkur, hahaha, svaka se škola plaća! Ja ne sumnjam da će kuglof ispasti odlično. Obavezno slikaj, tvoje fotografije su fantastične i pošalji mi. Ja još uvek nemam fotoaparat, pa mi fotke predstavljaju problem. Email adresu ćeš naći preko kontakt strane na ovom blogu. Veliki pozdrav, draga moja!!!

  15. 01/14,2013 | 19:04

    Срећна Слава, Свечарице!
    На многаја љета! :)

  16. 01/14,2013 | 20:22

    pricalica, draga moja, puno ti hvala. Ti se setis svake godine. Ljubim ja tebe!

  17. 01/14,2013 | 20:25

    Kuglof je fantastican! Moji muski se samo oblizuju ;)
    Saljem mejlom slike!

  18. 01/14,2013 | 21:30

    merkur, znala sam!!!! Nisam sumnjala da ce biti odlican. Hvala ti unapred, bas si me obradovala. :)))

  19. 01/14,2013 | 21:50

    Opet ja :(
    Poslala sam ti moj mail preko onog upitnika, nisam nasla nigde tvoj :(
    Slike cekaju!
    :)))))

  20. 01/16,2013 | 21:12

    Savršeni su tvoji kuglofi, ja probala,ma šta probala, jela, samo mi se hoće još :).
    Idoh u Karlovce na berbu, beće već noć, tražih te tamo, ali te ne nađoh. Možda sledeće jeseni :)

  21. 01/17,2013 | 19:36

    još mi je na nepcima njegov ukus... mljac, mljac
    samo da znaš niko ga neće napraviti tako božanstveno kao ti
    Prijatno!

  22. 01/17,2013 | 22:11

    @merkur, našla si me!!! :)))

  23. 01/17,2013 | 22:12

    @nena58, nikada ne spremim (na žalost) dovoljno kuglofa za groždjenbal, pa usfali. Tada trčim kući da mesim i obično me uveče nema! Dodji ranije!!! :)))

  24. 01/17,2013 | 22:14

    @domaćica, e, ovo se zove kompliment!!!! Hvala, draga moja, sada sam procvetala!!!!

    Prijatno i tebi bilo!!!

Molim vas da prokomentarišete ovaj članak.

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me